Scarface (1983)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over de remake uit 1983. Voor de originele film uit 1932, zie Scarface (1932).
Scarface
Regie Brian De Palma
Producent Martin Bregman
Scenario Oliver Stone
Hoofdrollen Al Pacino
Steven Bauer
Michelle Pfeiffer
Mary Elizabeth Mastrantonio
Robert Loggia
Muziek Giorgio Moroder
Montage Gerald B. Greenbury
David Ray
Cinematografie John A. Alonzo
Distributie Universal Pictures
Première Verenigde Staten: 9 december 1983
Nederland: 5 april 1984[1]
Genre Misdaad, Actie
Speelduur 170 min.
Taal Engels, Spaans
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 25 miljoen dollar
Opbrengst 65 miljoen dollar
Gewonnen prijzen 1980 tot 1990: Best Action Movie
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Scarface is een Amerikaanse misdaadfilm uit 1983 van regisseur Brian De Palma. De film is een nieuwe versie van de gelijknamige film uit 1932, het plot werd wel deels veranderd. De titelsong Rush Rush werd door Debbie Harry uitgevoerd. In oktober 2006, 23 jaar na het uitkomen van de film, verscheen er een computergame over de film met de titel: Scarface: The World Is Yours.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In april 1980 stond de Cubaanse regering burgers toe om met eigen transport het land te verlaten vanuit Mariel. Binnen 72 uur waren 3000 Cubaanse boten op weg naar Amerika. Weldra werd duidelijk dat Fidel Castro de booteigenaren dwong om niet alleen gewone Cubanen maar ook het uitschot uit zijn gevangenissen mee te nemen. "Zij passen zich niet aan de geest van onze revolutie aan. Wij willen hen niet! Wij hoeven hen niet!" aldus Castro. Een orkaan liet vele boten omslaan. De Amerikaanse Coast Guard redde boten in nood en procedeerde de vluchtelingen. Tussen april en mei 1980 werden 125.000 vluchtelingen geprocedeerd. Velen van hen hadden een strafblad.

Antonio Montana is één van die vluchtelingen. Na aankomst in de Verenigde Staten wordt hij streng ondervraagd. Tony kan aardig praten maar de overheidsmannen hebben al snel door met een Cubaanse crimineel te maken te hebben. Ze sturen hem naar Freedom Town, een strafkamp vol Cubanen van twijfelachtig allooi.

Al na een maand doet zich een kans op een beter leven voor. Tony's vriend Manolo "Manny" Ribera vertelt Tony dat hij een moord moet plegen in het kamp, om vervolgens met een verblijfsvergunning en werk in Miami voor beiden te worden beloond. Beoogd slachtoffer is een zekere Emilio Rebenga, ex-lid van het Castro-regime. Tijdens een opstand in het kamp ziet Tony zijn kans. Tony handelt de klus snel af en het duo wordt samen met daargemaakte vrienden spoedig vrijgelaten. De wereld ligt aan hun voeten: ze lopen vrij en legaal rond in de VS en kunnen met tegenzin aan de slag als afwassers in een klein, smerig fastfoodtentje.

Daarna gaat het snel. Via Omar Suárez, de opdrachtgever van de moord op Rebenga, krijgen Manny en Tony een nieuwe opdracht, een drugsdeal. Daarbij loopt het helemaal mis en verliest Tony een van zijn vrienden, Ángel. Tijdens een feest met zijn baas Frank Lopez klikt het goed en diens vrouw Elvira ziet hij wel zitten.

In Bolivia mag Tony samen met Omar onderhandelen over de aankoop van een partij drugs met Alejandro "Alex" Sosa, een machtige drugsbaron. Een van Sosa's werknemers herkent Omar als een vroegere politieinformant, en daarbij wordt Omar koelbloedig afgemaakt. Daarbij twijfelt Sosa even aan Montana, maar het lukt Tony om het vertrouwen weer op te krikken. Hij onderhandelt erop los met Sosa.

Bij terugkeer in Miami vindt Lopez dat Tony te voortvarend in het onderhandelen is geweest en gebiedt hem de voorgenomen deal af te blazen. Tony stemt met tegenzin in en hiermee beëindigen ze hun samenwerking. Tony begint voor zichzelf in de drugshandel en wordt gestaag groter in het criminele circuit. Lopez krijgt dit in de gaten en laat Tony afpersen door Mel Bernstein, een bevriende corrupte hoofdrechercheur van de narcoticabrigade. Als Tony tijdens een bezoek aan een nachtclub het probeert aan te leggen met Lopez' vrouw Elvira wordt hij door Lopez bevolen hiermee op te houden, waarna Tony hem zwaar schoffeert. Lopez verlaat woedend de nachtclub samen met Elvira en stuurt nog dezelfde nacht twee huurmoordenaars af op Tony, die de aanslag echter overleeft. Hierop worden Lopez en Bernstein, die toevallig ook in het kantoor van Lopez aanwezig blijkt te zijn, door Tony en Manny geliquideerd. Tony hernieuwt het contact met Sosa, zet met hem een lucratieve drugslijn van Bolivia naar Florida op en neemt de plaats over als koning van de onderwereld. Elvira is zijn nieuwe vriendin en later echtgenote, zijn jongere zus Gina krijgt de duurste cadeaus en de criminele organisatie betrekt een schitterend pand. Ondertussen raakt Tony zelf verslaafd aan de coke. Hij wordt paranoïde en de hebzucht, de grootheidswaanzin en het wantrouwen tegenover zijn omgeving nemen buitenissige proporties aan. Hij wordt onredelijk tegen zijn vriend Manny, kan zich niet gedragen tegenover zijn vrouw Elvira en maakt alleen maar vijanden. Er dienen zich nog meer problemen aan voor Tony als hij door een groep undercoveragenten op heterdaad wordt betrapt op het witwassen van crimineel verkregen geld en belastingontduiking. Tony gaat uiteten met Elvira en Manny. Teleurgesteld door de gevangenisstraf die hem boven het hoofd hangt geraakt hij stomdronken en beledigt Elvira, die kwaad vertrekt.

Later krijgt Tony een opdracht van Sosa: Tony moet assisteren bij de liquidatie van een onderzoeker die op het punt staat enkele kopstukken van de Boliviaanse georganiseerde misdaad, waaronder Sosa, een aantal zakenmensen en enkele Boliviaanse politici grootschalig in de openbaarheid te brengen. Als tegenprestatie hiervoor belooft Sosa zijn connecties in te schakelen die kunnen regelen dat Tony geen gevangenisstraf zal hoeven uit te zitten wegens de belastingontduiking en het witwassen. Sosa stuurt Alberto, een bomdeskundige, om samen met Tony een autobom te plaatsen onder de wagen van het doelwit. Wanneer ze hun plan willen uitvoeren, ontdekken ze dat er kinderen zijn in de wagen. Tony weigert de auto op te blazen. Als hij ontdekt dat Alberto de aanslag wil doorzetten, schiet hij hem door zijn hoofd. Sosa is furieus. De onderzoeker heeft na de mislukte aanslag een rede kunnen houden tegenover de VN, waardoor Sosa en diens zakenpartners zwaar in de problemen komen. In een telefonisch gesprek dreigt Sosa Tony dat hij hem zal laten afmaken, en zo beëindigen ze hun vriendschap en worden ze aartsvijanden.

Als Tony na enkele dagen New York terugkomt in Miami, ontdekt hij dat zijn zus Gina en zijn beste vriend en partner Manny bij elkaar zijn ingetrokken. Tony wordt woedend en schiet Manny dood, waarna Gina hysterisch roept dat ze zojuist getrouwd waren.

Diezelfde nacht wordt de grote villa van Tony belegerd door een moordeskader van Sosa. Gina wordt vermoord, net als alle aanwezige beveiliging. Tony, helemaal high van de cocaïne, besluit om te vechten. Bewapend met zijn machinegeweer-granaatwerper weet hij de helft van de belagers uit te schakelen. Uiteindelijk klimt The Skull, de rechterhand van Sosa, na een hevig vuurgevecht langs het balkon het pand in en schiet hij Tony in de rug. Tony valt van zijn balkon recht in de fontein met daarin het beeld met de tekst "The World Is Yours".

Rolbezetting[bewerken]

Acteur Personage
Pacino, Al Al Pacino Antonio "Tony" Montana
Bauer, Steven Steven Bauer Manolo "Manny" Ribera
Pfeiffer, Michelle Michelle Pfeiffer Elvira Hancock
Mastrantonio, Mary Elizabeth Mary Elizabeth Mastrantonio Gina Montana
Loggia, Robert Robert Loggia Frank Lopez
Abraham, F. Murray F. Murray Abraham Omar Suárez
Yulin, Harris Harris Yulin Mel Bernstein
Shenar, Paul Paul Shenar Alejandro Sosa
Colon, Miriam Miriam Colon Georgina "Mama" Montana
Salazar, Ángel Ángel Salazar Chi Chi
Moran, Michael P. Michael P. Moran Nick "The Pig"
Santana, Arnaldo Arnaldo Santana Ernie
Serna, Pepe Pepe Serna Ángel Fernández
Israel, Al Al Israel Hector "The Toad"
Margolis, Mark Mark Margolis Alberto "The Shadow"
Marmo, Joe Joe Marmo Nacho Contreras

Achtergrond[bewerken]

Scarface was toen hij in première ging een controversiële film, vanwege het geweld en ruwe taalgebruik. Ook waren veel Cubanen het er niet mee eens dat zij afgebeeld werden als een volk dat vooral in drugs handelt. Aanvankelijk zou de film in Miami opgenomen worden, maar men stond dit niet toe omdat men vreesde dat de film een negatief beeld van de stad zou schetsen en de toeristen daardoor weg zouden blijven. Daarnaast waren de Cubanen die in Miami woonden ook niet blij met de film. De productie werd daarom naar Los Angeles verplaatst. Veel filmrecensenten waren negatief over de film. Ondanks die negatieve recensies bracht Scarface wereldwijd 65 miljoen dollar op, en het werd een echte cultfilm. Ook nu nog is de film erg populair. Ook belangrijk in de film is de filmmuziek van de Italiaan Giorgio Moroder. Moroder was zijn tijd vooruit met het gebruik van synthesizers.

Trivia[bewerken]

 • Ondanks dat er in de film enkel pistolen werden gebruikt met zogenaamde "blanks", patronen die enkel gevuld zijn met buskruit, verbrandde Al Pacino zich ernstig tijdens de opnamen doordat hij de loop van het pistool vasthield. De productie moest wekenlang stopgezet worden.
 • Scarface bevat 207 keer het woord "fuck", gemiddeld 1,22 keer per minuut.
 • In de scène waarin Ángel Fernández met een kettingzaag wordt gedood, wordt op de televisie de film Earthquake (uit 1974) vertoond.
 • Schrijver Oliver Stone baseerde de naam Tony Montana op zijn favoriete American Footballer Joe Montana.
 • Brian De Palma zou eigenlijk Flashdance regisseren, maar omdat het scenario van Scarface hem zo beviel, liet hij zijn kans op Flashdance te regisseren varen.
 • In 2003 verscheen de film opnieuw in de bioscopen. Universal Studios vroeg Brian De Palma of hij de oude muziek wilde vervangen door nieuwe hiphopmuziek, maar De Palma weigerde dat.
 • Steven Spielberg bracht ook een bezoek aan de filmset van Scarface. Hij regisseerde één korte opname, die van de Bolivianen die aan het einde het huis van Tony binnenstormen.
 • Steven Bauer is de enige acteur in de film die ook in werkelijkheid Cubaan is.
 • Miriam Colon, de actrice die de moeder van Tony speelt, is slechts vier jaar ouder dan Al Pacino.
 • Er is een bende in Nederland en België naar de film Scarface genoemd: Scarface-bende
 • Al Pacino heeft ooit gezegd dat hij Tony Montana één van zijn leukste rollen vindt.
 • Regisseur Brian De Palma weigert antwoord te geven op de vraag of Al Pacino in Scarface echt cocaïne snuift.
 • Het woord yeyo wat door Tony Montana werd gebruikt voor het woord cocaïne, stond niet in het scenario, maar werd wel door Brian De Palma goedgekeurd.
 • Vanaf 8 september 2011 is de film op blu-raydisk verschenen, met nog nooit eerder uitgebracht materiaal. Omdat de film de originele snelheid op blu-ray heeft meegekregen van 24 beelden per seconde, ten opzichte van de PAL-dvd met 25 beelden per seconde (4% versnelling), duurt de film op blu-ray nu 170 minuten, in plaats van de originele 164 minuten op Europese dvd's.
 • In het videospel Grand Theft Auto: Vice City bevindt er zich een verborgen appartement in de stad met een badkamer, die besmeurd is met bloed, en waar zich een kettingzaag bevindt. Dit refereert aan de bekende scène uit deze film waarin iemand vermoord wordt met een kettingzaag. Daarnaast is de villa "Vercetti Estate" ook geïnspireerd op de film. De villa bestaat uit een grote hal met een brede trap en omloop, een zitkamer en kantoor met de tv-schermen, waarop afbeeldingen te zien zijn van het echte huis uit de film, een trappenhuis en een klein gangenstelsel onder het huis dat via een binnenzwembad naar de tuin leidt.[2]