Scarface-bende

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Scarface-bende is een groep criminelen, die wisselt in samenstelling van twee tot zes mannen en soms een vrouw. De naam, die zijn oorsprong in België heeft en vervolgens ook in Nederland ingang heeft gevonden, verwijst naar de film Scarface, waarin Al Pacino de gewelddadige drugsdealer Tony Montana speelt. De Scarface-bende dankt zijn naam aan het feit dat een van de bendeleden op bewakingsbeelden van een tankstation te zien was, verkleed als Tony Montana, beter bekend als Scarface.

Geschiedenis[bewerken]

De bende is in elk geval sinds begin 2011 actief in België. De groep stal een exclusieve BMW M5 en overviel daarna juweliers, een hotel en tankstations. Daarbij werd aanvankelijk nog slechts gedreigd met een vuurwapen.

In april 2011 sloeg de bende ook in Nederland toe. In Rotterdam werd een deur van een waardetransportbedrijf opgeblazen en op medewerkers van het bedrijf werd geschoten. Daarbij raakten twee medewerkers gewond.

Overval in Amsterdam[bewerken]

Volgens de politie [1] overviel de groep in de nacht van 28 op 29 juni 2011 het geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam. Bij de actie werd de politie zelfs opgewacht en onder vuur genomen met automatische wapens. De overvallers sloegen vervolgens in twee stationwagens op de vlucht. Na een woeste en langdurige achtervolging op de A2, waarbij één van de stationwagens verongelukte, en de criminelen een toevallig passerende auto kaapten, wisten zij in de buurt van Eindhoven aan de politie te ontkomen. Enkele weken na de overval werd op de plek van het ongeluk een kaarsje en bloemen gevonden. Dit doet de politie vermoeden dat één van de overvallers waarschijnlijk aan de gevolgen van het ongeluk of aan politieschoten is overleden.[2]

Overvallen in Rotterdam[bewerken]

Bij de overval in Rotterdam op waardetransportbedrijf SecurCash werd gericht geschoten op medewerkers. Twee personen raakten daarbij ernstig gewond.

Overval Brink's Amsterdam[bewerken]

Bij de overval op het geldtransport van Brink's in Amsterdam werd ook geschoten, deze keer op politiemensen. De overval liep uit op een achtervolging op de A2, waarbij de daders wisten te ontkomen.

Een van de twee vluchtauto's verongelukte en werd door de daders in brand gestoken. In die auto werd een deel van de buit teruggevonden. Ze vluchtten in een gekaapte auto in de richting van Eindhoven.

Later bleek de bende voorafgaand aan de overval voor het gebouw van het Korps landelijke politiediensten obstakels te hebben geplaatst, waardoor agenten niet ogenblikkelijk naar de plaats van het misdrijf konden rijden. Tevens vermoedt de politie dat de daders speciaal gewacht hadden op een dag als 29 juni. Wegens het slechte weer kon de politiehelikopter namelijk niet opstijgen.[3]

Opsporing en arrestaties[bewerken]

De politie startte een groot onderzoek. De korpsen van Amsterdam en Rotterdam werkten samen om de Scarface-bende op te pakken.[4] In december 2011 werd gemeld dat de bende op sterven na dood zou zijn. Vier leden waren opgepakt, twee gevlucht naar Marokko en van de ander persoon is het onbekend waar deze naartoe is.[5]

Lijst met overvallen[bewerken]

Lijstje van mogelijke overvallen gepleegd door de Scarface-bende.

Datum Overval Buit
Locatie Plaats Land
19 februari 2011 Tankstation Waver Vlag van België België Klein bedrag uit kassa.
22 februari 2011 Juwelier Lede Vlag van België België € 0,- [6]
28 februari 2011 Postkantoor Walhain Vlag van België België € 0,- [6]
13 maart 2011 Hotel Machelen Vlag van België België Klein bedrag uit kassa.
16 maart 2011 Juwelier Waver Vlag van België België Enkele sieraden.
4 april 2011 Geldtransportbedrijf SecurCash Rotterdam Vlag van Nederland Nederland Enkele miljoenen.
12 april 2011 Geldtransportbedrijf Loomis Valence Vlag van Frankrijk Frankrijk € 2.000.000,- [7]
18 april 2011 Distributiecentrum Delhaize Zellik Vlag van België België 150.000 kortingsbonnen ter waarde van € 750.000,- [5]
29 juni 2011 Geldtransportbedrijf Brinks Amsterdam Vlag van Nederland Nederland € 12.000.000,- [8]