Zwarte halsbandwants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Deraeocoris scutellaris)
Zwarte halsbandwants
Zwarte halsbandwants
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Deraeocoris
Kirschbaum, 1856
Soort
Deraeocoris scutellaris
(Fabricius, 1794)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De zwarte halsbandwants (Deraeocoris scutellaris) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann Christian Fabricius in 1794.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De redelijk ovaal gevormde, meestal geheel zwarte blindwants is macropteer en kan 5 tot 6,5 mm lang worden. Net als bij de andere wantsen uit dit genus bevindt zich tussen halsschild (pronotum) en kop een duidelijke ring. De antennes zijn zwart, net als de kop en het halsschild. Het scutellum is ook meestal zwart maar kan ook opvallend rood gekleurd zijn. Ook de pootjes zijn meestal zwart, hoewel die ook donkerrood of roodbruin van kleur kunnen zijn. De schenen hebben soms twee witte ringen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort kent een enkele generatie per jaar en overwintert als eitje. De volwassen wantsen kunnen van juni tot in september gevonden worden in heidegebieden op struikheide (Calluna) en dopheide (Erica) en in ruderale gebieden vaak op wilgenroosje (Chamerion angustifolium).

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt de soort voor op zandgronden en is zeldzaam. Verder komt de soort voor in het Palearctisch gebied, van Europa tot Azië.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: