Detroit People Mover

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Detroit People Mover
PeopleMoverDetroit.jpg
Basisgegevens
Locatie Detroit, Verenigde Staten
Vervoerssysteem Lightrail
Lengte trajecten 4,7 km
Aantal lijnen 1
Aantal stations 13
Aantal passagiers ong. 70.000 per dag
Eigenaar Detroit Transportation Company
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Detroit People Mover is een lightrailtrein die door het (zuidelijke deel van het) centrum van Detroit ("downtown Detroit") rijdt. De People Mover rijdt een rondje van 4,7 kilometer langs 13 stations. Daarbij wordt onder andere het financiële district, Greektown en de Joe Luis-arena aangedaan. De lijn wordt beheerd door het transportbedrijf van de gemeente. In 2013 is begonnen met de bouw van The Woodward Avenue Light Rail die de People Mover moest verbinden met het noordelijke deel van het stadscentrum.

Achtergrond[bewerken]

De eerste plannen voor de People Mover dateren uit 1966. Er zou aanvankelijk sprake zijn van een breder opgezet lightrailsysteem dat de hele stad zou bedekken. Daar bleek uiteindelijk geen budget voor beschikbaar te zijn. De lijn werd met geld van de federale overheid gebouwd en geopend in 1987.

Het aantal dagelijkse gebruikers van de lijn werd geschat op 67.700. In het eerste jaar waren het er slechts 11.000. In de jaren daarna werd dat niet veel beter. De lijn heeft een capaciteit om jaarlijks 15 miljoen mensen te vervoeren, maar het aantal gebruikers ligt op ongeveer twee miljoen. De stad Detroit moet jaarlijks miljoenen dollars bijleggen om de lijn gaande te houden.

In mei 2016 maakte de People Mover haar eerste dodelijke slachtoffer. Bij het instappen viel een man tussen twee wagons in op de rails en werd overreden.[1]

Stations[bewerken]

Station
Broadway Station
Grand Circus Park Station
Times Square Station
Michigan Avenue Station
Fort/Cass Station
Cobo Center Station
Joe Louis Arena Station
Financial District Station
Millender Center Station
Renaissance Center Station
Bricktown Station
Greektown Station
Cadillac Center Station