Naar inhoud springen

Deutsche Guggenheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deutsche Guggenheim
Deutsche Guggenheim
Locatie Unter den Linden 13,
Berlijn, Duitsland
Oppervlakte 510 m²
Opgericht 1997
Sluiting 2012
Huisvesting
Architect Richard Gluckman
Aantal bezoekers 123.925 (2011)[1]
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Deutsche Guggenheim (Duitse Guggenheim) was een expositieruimte voor moderne kunst aan de Unter den Linden in de Duitse hoofdstad Berlijn. De Kunsthalle was geopend van november 1997 tot februari 2013.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse vestiging van de Guggenheim Foundation was ondergebracht op de begane grond van het Deutsche Bank gebouw uit 1920. Het was een samenwerkingsverband van de Deutsche Bank, met een collectie van meer dan 50.000 kunstwerken (zwaartepunt vooral werken op papier, en de in New York zetelende Solomon R. Guggenheim Foundation. Het museum beschikte niet over een vaste collectie. Er werd gestreefd naar drie à vier wisselexposities per jaar uit het bezit van beide stichtingen.

Expositieruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Het Deutsche Guggenheim heeft een tentoonstellingsoppervlak van 510 m² en werd ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Gluckman, die ook tekende voor het Dia Centre for the Arts in New York en het Andy Warhol Museum in Pittsburgh.
In totaal werden er tussen 1997 en 2013 57 tentoonstellingen samengesteld, die samen meer dan 1,8 miljoen bezoekers trokken.[2] De laatste tentoonstelling in het Deutsche Guggenheim, Visions of Modernity, trok 101.112 bezoekers.[3]

Doorstart[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 februari 2012 maakten de Solomon R. Guggenheim Foundation en de Deutsche Bank bekend dat de samenwerking beëindigd werd.[2] Het einde van het Deutsche Guggenheim een jaar later betekende echter niet het einde van het Deutsche Bank gebouw als expositieruimte. De locatie maakte een doorstart als de Deutsche Bank Kunsthalle. In april 2013 opende deze expositieruime, die zich focust op hedendaagse kunst.[4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) (en) Website Deutsche Guggenheim
Zie de categorie Deutsche Guggenheim van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.