Dióskál

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dióskál
Plaats in Hongarije Vlag van Hongarije
Dióskál (Hongarije)
Dióskál
Situering
Comitaat Zala
District Pacsai
NUTS-regio Nyugat-Dunántúl
Coördinaten 46° 40' NB, 17° 3' OL
Algemeen
Oppervlakte 19,63 km²
Inwoners
(2001)
533
(27,15 inw./km²)
Overig
Postcode 8764
Netnummer 83
Foto's
Algemene luchtfoto Dióskál
Algemene luchtfoto Dióskál
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Dióskál is een plaats (község) en gemeente in het Hongaarse comitaat Zala. Dióskál telde in 2001 ongeveer 533 inwoners.

Dióskál is een zelfstandige gemeente. Om de vier jaar kiest de bevolking een nieuwe burgemeester. Van 2006 tot 2010 was dat wijnboer Kalman Vegvary. Sinds de verkiezingen van oktober 2010 was János Kluczer burgemeester, hij overleed begin maart 2018 op 54-jarige leeftijd.[1] Op 17 juni 2018 is Marcell Kun gekozen tot nieuwe burgemeester van Dioskal. Bij de verkiezingen op 13 augustus 2019 is Marcell definitief voor nog een termijn van vier jaar gekozen. De bevolking is overwegend Hongaars met een minderheid van Roma. De gemeente vergrijst door trek naar de steden door jongeren voor werk of studie. Dit is vooral sinds ongeveer 2010. Vanaf dat moment begon de Hongaarse economie duidelijk te verbeteren en gingen steeds meer jongeren de gebieden verlaten waar geen studiemogelijkheden en weinig arbeidskansen waren. Bijna geen van die jongeren keerden later terug naar hun geboortedorp.

De hoofdbron van inkomsten is de landbouw. Er zijn gemengde boerderijen waar veeteelt gecombineerd wordt met akkerbouw en fruitteelt op de vruchtbare kleigrond. Door het landklimaat is er in de vaak droge hete zomers weinig landbouwopbrengst. De belangrijkste gewassen die geteeld worden zijn: mais, soja, graan en zonnebloemen. Dióskál ligt in de wijnprovincie Zala en heeft zelf ook ruim 200 ha wijngaarden. De wijnbouw gebeurt zowel op grote professionele bedrijven als op tientallen kleinere privéwijngaarden.

De toegangswegen zijn deels onverhard en de omgeving is heuvelachtig en bosrijk. Het dorp is op 200 kilometer afstand van de hoofdstad Boedapest gelegen en bereikbaar via de autoweg A7. Het Balatonmeer ligt op 25 km afstand. Het Kis Balaton, een groot vismeer, op 7 kilometer.

Rooms-katholieke kerk in Dióskál