Naar inhoud springen

Portaal:Hongarije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Üdvözöljük!
Welkom!
Portaal:Hongarije
Locatie van Hongarije Vlag van Hongarije
----
Hongarije
Wapen van Hongarije
Wapen van Hongarije

Hongarije (Hongaars: Magyarország), is een land in Midden-Europa. In het westen wordt het begrensd door Oostenrijk, in het noorden door Slowakije, in het noordoosten door Oekraïne, in het oosten en zuidoosten door Roemenië, in het zuiden door Servië, in het zuiden en zuidwesten door Kroatië en in het zuidwesten door Slovenië.

De meeste historici plaatsen de oprichting van een Hongaarse staat in 896, als de Magyaren zich onder leiding van Árpád vestigen in het gehele Karpatisch bekken, dat bijna vier keer zo groot is als het huidige Hongarije.

Met kerstmis 1000 of Nieuwjaar 1001, wordt het land een koninkrijk onder Sint Stefanus (Szent István) die zich niet lang daarvoor tot het christendom had bekeerd.

Hongarije heeft een oppervlakte van 93.027 km² waarvan 0,7% oppervlaktewater. Het inwonertal bedroeg in 2013: 9.939.470. De hoofdstad en grootste stad van het land is Boedapest. Andere grote steden zijn: Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét és Székesfehérvár. Het land wordt door twee grote rivieren van noord naar zuid doorsneden: de Donau (Duna) en de Tisza. Staatkundig is Hongarije een republiek, onderverdeeld in 19 provincies. Hongarije is lid van een groot aantal internationale organisaties, waaronder de Europese Unie, de Verenigde Naties, de NAVO, de Wereldhandelsorganisatie de OESO en de Visegrád 4.

(Lees verder over Hongarije)

Werelderfgoed

Hongarije is gedecimeerd na de Eerste Wereldoorlog en twee keer vlak na elkaar grotendeels vernietigd, tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Hongaarse Opstand van 1956. Desalniettemin staat het land inmiddels met 9 sites op de Werelderfgoedlijst van Unesco:

Zie ook Categorie:Werelderfgoed in Hongarije

Zie de categorie World Heritage Sites in Hungary van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Overzicht
Hongarije
Geschiedenis van Hongarije
Hongaarse Opstand van 1956
Boedapest
Geografie van Hongarije‎
Lijst van Hongaarse steden
Lijst van Hongaarse Nobelprijswinnaars
De Hongaarse taal
Hongaarse keuken
Hongaarse mythologie
Hongaarse literatuur
Categorie:Cultuur in Hongarije
Categorie:Mens en maatschappij in Hongarije‎
Categorie:Natuur in Hongarije
Categorie:Hongaars persoon‎
Categorie:Wetenschap in Hongarije‎
Provincies

Zie Bestuurlijke indeling van Hongarije voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het belangrijkste regionale bestuursniveau van Hongarije is het comitaat of de provincie (megye), sinds 1950 zijn dat er 19. Daaronder vallen de gemeenten, die gegroepeerd zijn in 168 zogenaamde kistérségek (kleine deelgebieden). Bovendien krijgt sinds 1990 elke stad van meer dan 50.000 inwoners de status van een stad met comitaatsrecht. Sinds 2005 zijn dat er 23. De hoofdstad Boedapest staat hier weer helemaal los van.

Uitgelicht

Portaal:Hongarije/Uitgelicht/29

Nieuwe artikelen

Nieuwe artikelen

Dagálybad · Rudasbad · Rácbad · Királybad · Badhuizen in Hongarije

Aangepast

Széchenyibad · Boeda · Boedapest · Pest (stad)

Meehelpen
  • In principe natuurlijk alles dat nog niet beschreven is!
  • Ook een compleet overzicht van wat er wél is, is van harte welkom.

Gewenste artikelen

Een selectie uit de lijst: Gewenste artikelen - Hongarije

Bors (hu) · Hongaarse Liberale Partij/Magyar Liberális Párt (MLP) - (hu/en) · Illés (hu/en) · Locomotiv GT (hu/en) · Magyar Hírlap (hu/en) · Mediaworks Hungary (hu) · Metró (hu/en) · Neoton Família/Newton Family (hu/en) · Nieuw Begin/Új Kezdet (ÚK) - (hu/en) · Ons Land Beweging/Mi Hazánk Mozgalom (hu/en)

Personen

Friedrich Born (hu/en) · Anett Bősz (hu/en) · György Gémesi (hu/en) · Máté Kanász-Nagy (hu/en) · Gergely Karácsony (hu/en) · Ágnes Kunhalmi (hu/en) · Carl Lutz (hu/en) · Angelo Rotta (hu/en) · Erzsébet Schmuck (hu/en) · Tímea Szabó (hu/en) · Bertalan Tóth (hu/en)

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Zie de categorie Hungary van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Portalen

Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws

Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie

Portaal van de week: Albanië