Dichters in de Prinsentuin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Voorlezende dichter (Xavier Roelens) op 27 juli 2006

Het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin is sinds 1998 uitgegroeid van een klein Gronings festival tot een in geheel Nederland en Vlaanderen bekend en gewaardeerd festival, dat desondanks intiem is gebleven.

Het gratis toegankelijke festival bevat twee middagprogramma’s in de Groningse Prinsentuin en drie avondprogramma’s op verschillende locaties en vindt eind juli plaats. Tijdens het festival lezen zo’n 80 dichters voor uit eigen werk: de helft daarvan is amateur of talentvolle beginnende dichter, de andere helft is professioneel dichter. Daarnaast wordt een bloemlezing geproduceerd van veelal ongepubliceerd werk van de optredende dichters. Het grootste gratis poëziefestival in Nederland trekt jaarlijks circa 2000 bezoekers.

Een niet alleen lokale, maar ook landelijke uniciteit, is de locatie waar het poëziefestival zich grotendeels afspeelt: de Prinsentuin, een ommuurde renaissancistische tuin bij de Groningse Prinsenhof, gelegen in het centrum van de stad. Centraal in het programma staat het theeveld, een gazon waarop dichters voordragen voor een publiek dat hen omringt. Nog meer intimiteit dan op het theeveld al ervaren wordt, ontstaat wanneer dichters voordragen in de loofgangen elders in de tuin. Nissen, openingen in de haagbogen, omlijsten er de lezende dichter. Hier kan interactie ontstaan tussen dichter en luisteraar, is er ruimte voor vragen en kan het publiek zelf kiezen van wiens werk het zal genieten.

Het festival wordt traditiegetrouw op vrijdagavond afgesloten met optredens van bekendere dichters op het terras van Café De Souffleur, gelegen naast de Schouwburg.

De presentatie van het festival werd lang gedaan door Klaas Knillis Hofstra en is sinds enige jaren in handen van Lisa Weeda.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]