Dick Fosbury

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dick Fosbury
Dick Fosbury in 1968
Volledige naam Richard Douglas Fosbury
Geboortedatum 6 maart 1947
Geboorteplaats Portland
Overlijdensdatum 12 maart 2023
Overlijdensplaats Salt Lake City
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Lengte 1,93 m
Gewicht 83 kg
Sportieve informatie
Discipline hoogspringen
Trainer/coach Bernie Wagner
Eerste titel NCAA-kampioen hoogspringen 1968
OS 1968
Extra Olympisch recordhouder hoogspringen 1968-1976
Portaal  Portaalicoon   Atletiek

Richard Douglas (Dick) Fosbury (Portland (Oregon), 6 maart 1947Salt Lake City (Utah), 12 maart 2023) was een hoogspringer uit de Verenigde Staten, die als eerste een techniek populair maakte waarbij de atleet na een gebogen aanloop ruggelings de lat passeert.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Fosburyflop[bewerken | brontekst bewerken]

Deze techniek, die nu bekendstaat als de fosburyflop[1], veroorzaakte een revolutie binnen de hoogspringwereld. Fosbury introduceerde hem wereldwijd in 1968 tijdens de Olympische Spelen in Mexico-Stad, waar hij met een sprong van 2,24 m een olympisch record vestigde en de gouden medaille won.
Fosbury was overigens niet de uitvinder van de nieuwe techniek. Reeds in 1912 gebruikte zijn landgenoot Clinton Larson een vergelijkbare sprongtechniek.

Oorsprong nieuwe techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Fosbury startte als zestienjarige middelbare scholier met zijn experimenten met de nieuwe techniek. Hij vond de gangbare technieken van die tijd te gecompliceerd. In 1964 publiceerde een krant in Medford, Oregon, een foto van een zeventienjarige jongeman, die met 1,91 het schoolrecord verbeterde. Het blad noemde de stijl 'flopping' en vergeleek Fosbury met een dolfijn. Fosbury’s techniek kwam trouwens min of meer toevallig tot stand, doordat hij een keer eerst met zijn schouder over de lat vloog, met zijn benen als laatste. Ook de boog in de aanloop, typerend voor flopspringers, kwam er niet na een wetenschappelijke studie, maar berustte volgens Fosbury strikt op toeval.[2] Volgens Fosbury was de schuine aanloop het gevolg van de schuine wachtrij die hij en zijn medescholieren vormden, voordat ze gingen springen. Een andere vaak gehoorde verklaring voor de schuine aanloop is, dat Fosbury een boom gebruikte tijdens het oefenen van zijn sprong en dat hij op deze manier de boomstam ontweek. Dit bleek echter een mythe te zijn.[3]

Korte carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Als student aan de Oregon State University won Dick Fosbury in 1968 eerst de NCAA-titel, vervolgens de US Olympic trials en ten slotte de olympische titel. Na dit topjaar verloor Dick Fosbury, die nooit wereldrecordhouder werd, al gauw zijn belangstelling voor het springen, vooral omdat hij er geen zin in had om altijd onderweg te zijn. In 1973 deed hij als lid van de profploeg van Mike O'Hara nog eenmaal een poging tot een comeback, maar die had weinig succes.

Navolging[bewerken | brontekst bewerken]

Het enthousiasme voor de door Fosbury ontwikkelde techniek kreeg, na de aanvankelijke scepsis binnen de hoogspringwereld, ten slotte zo’n vlucht, dat tegenwoordig vrijwel alle hedendaagse hoogspringers zich ervan bedienen. Fosbury zelf vond dit echter maar overdreven, getuige zijn uitspraak: "De techniek maakt maar tien procent van het resultaat uit; beslissend is de sprongkracht."

Na zijn actieve sportcarrière leidde hij een teruggetrokken bestaan en woonde onder andere een tijd in Nederland. Hij haalde in 1972 een ingenieurstitel in civiele techniek en was mede-eigenaar van een ingenieursbedrijf in Ketchum (Idaho).

Fosbury overleed op 12 maart 2023 op 76-jarige leeftijd aan lymfeklierkanker.[4][5] Zes dagen eerder was hij 76 geworden.

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

  • Olympisch kampioen hoogspringen - 1968
  • NCAA-kampioen hoogspringen - 1968, 1969
  • NCAA-indoorkampioen hoogspringen - 1969