Die Verdammte Spielerei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Die verdammte spielerei)

Die Verdammte Spielerei is een gezelschap van muzikanten die een parodie brengt op de klassieke vorm van een fanfare. In deze vorm brengen ze wandelorkesten, theatershows en concerten.

Die Verdammte Spielerei bestaat uit

  • Stefaan De Winter (woord en zang)
  • Roeland Vanhoorne (sopraansax, fluit, piccolo, klarinet)
  • Pieterjan Vandaele (altsax)
  • Bjorn Verschoore (tenorsax & klarinet)
  • Thomas Van Gelder (baritonsax, fluit, piccolo, basklarinet)
  • Ruben Cooman (percussie, drums, marimba)

Ontstaan

In juli 2006 ontstond Die Verdammte Spielerei. Vier saxofonisten hadden vroeger al op de Gentse Feesten klassieke muziek gespeeld onder een andere naam. Maar ze wilden eens iets anders doen. Dus kwam Roeland met het idee om er een parodie van een fanfare te maken. Dus zochten ze nog een slagwerker en een tamboer-majoor. Ruben werd gebeld om te trommelen en Stefaan om rond te gaan met de pet. Het ultieme doel was gratis pinten scoren op de terrassen. Die eerste Gentse Feesten hadden ze 7 marsen en het vrolijke Swingin' Safari. Hun uitvalsbasis was Café Den Turk bij Gerda. Stefaan ontdekte al snel dat hij een talent had om mensen aan te sporen om geld te geven voor de grote dorst van de muzikanten. Als zanger had hij dan ook een klok van een stem en een improvisatorisch talent om in te spelen op het publiek.

Ze werden ontdekt door Fabien Audooren (ISTF) en Robert Van Yper (Backline) en werden al snel geboekt voor allerlei privéfeesten, bedrijfsfeesten en braderijen.

De oorspronkelijke bezetting was nog met Bruno Van Der Haegen die na enkele jaren de fakkel doorgaf aan Bjorn Verschoore aka Dikke Kenny.

Inmiddels niet meer weg te denken uit de Gentse Feesten en al jaren van de partij onder de Duvel Delta tent vlak voor het Gentse Stadhuis.

Ze speelden inmiddels over heel Europa en zelfs in Korea in 2019.

Theater

In 2016 schreven ze ter ere van hun 10-jarig bestaan hun allereerste theatervoorstelling: Een Dag Met Stefaan. De show handelde vooral over het onderwijs, waar Stefaan lang in werkte. Deze show maakte een uitgebreide tournee doorheen de culturele centra in Vlaanderen.

Tijdens de Gentse Feesten van 2016 maakten ze voor de allereerste keer ook het plan om een klassiek concert te spelen, onder de noemer Pakske Klassiek. Dit vond plaats in de Sint-Baafskathedraal. Leuke anekdote: ze hadden 75 programmaboekjes voorzien, maar er doken 2000 mensen op.

Een mengeling van klassieke muziek en jazz/pop samen met gastartiesten. Enkele vaste waarden zijn sopraan Hanne Roos en vibrafonist Wim Segers.

Doorheen de jaren werkten ze tijdens deze Pakske Klassiek concerten samen met tal van artiesten:

Ozark Henry, Flip Kowlier, Wim Opbrouck, Koen Crucke, Johannes Verschaeve, Benjamin Herman, Lieven Tavernier, Wouter Deprez, Wouter Berlaen, Kurt Burgelman, Senne Guns, Emile Verstraeten, Tom De Man, Billie, Stefanie De Meulemeester, Wende Snijders..

Als kerstvariatie op dit thema organiseerde de spielerei vanaf 2019 Kerstpakske Klassiek tijdens de kerstperiode.

In 2017 begonnen ze met hun tweede theatertournee met Nachtvorst. Dit handelde over het nachtelijke leven van de bandleden. Opnieuw volgde een uitgebreide tournee.

In 2019 zag de voorstelling Die Verdammte Spielerei Kaept Kaempfert het licht. Een avondvullende voorstelling rond de muziek van Bert Kaempfert. Voor de gelegenheid versterkt met een trombonist, trompettist, violiste, zangeres, bassist, drummer en pianist. Een 12-koppige bigband.

In januari 2020 traden ze samen met het Symfonieorkest Vlaanderen op met de familievoorstelling Onnozelaars.

In datzelfde jaar ging ook hun derde theatervoorstelling in première: Seniorie De Spielerei. Over ouder worden en het leven. Deze voorstelling tourde tot midden 2023, uiteraard wat onderbroken door de corona pandemie.

In januari 2023 was Vlam Vlam Vlam te zien. Opnieuw een succesvolle samenwerking met Symfonieorkest Vlaanderen.

Begin 2024 werken ze opnieuw samen voor de familievoorstelling Buzzzing, rond het lot van de bijen. Concertgebouw Brugge, DeSingel Antwerpen en tot vier maal toe De Bijloke in Gent.

Seizoen 2024-'25 staat er een nieuwe eigen theatertournee gepland: 'Sax, Drugs & Marsmuziek'.

Media

Die Verdammte Spielerei heeft verschillende keren op Studio Brussel covers gebracht: Blue Monday, Paint It Black, Uprising, Caught By The Tide, Universal Nation, Rendez-Vous.

In 2024 werden ze gevraagd door Lieven Scheire om zijn nieuwe huisband te worden voor het vijfde seizoen van Scheire En De Schepping op Play4.

Ultima Publieksprijs 2023

Die Verdammte Spielerei kreeg de Ultima Publieksprijs uitgereikt op 30 april 2024! Deze Vlaamse Cultuurprijs werd hen toegekend aangezien zij het meest aantal stemmen van het publiek achter hun naam kregen. De andere twee kandidaten uit de top drie waren 'Het Groot Circus Van het Klein Verdriet' en 'Opera Ballet Vlaanderen'. Aan de Ultima Publieksprijs is een geldprijs verbonden van 10.000 euro. Op 26 mei 2024 gaven ze een groot volksfeest in Gent om al het prijzengeld terug te geven aan de fans in de vorm van gratis drank. Frontman Stefaan De Winter stak zelfs 5 euro uit eigen zak toe.

De ceremonie is opnieuw te bekijken (vanaf 01:22'00"): https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/ultimas/2024/ultimas-2023/

Allerlei

- Sinds 2006 speelt Die Verdammte Spielerei al elke dag op de Gentse Feesten. Een uitputtingsslag van tien dagen. Eerst rondlopend doorheen de pleinen en straten, de laatste jaren elke avond aan de Duvel Delta Bar aan het NH Belfort.

- CaraOké is een project waarbij het publiek nummers kan uitkiezen uit een boekje en dan live begeleid wordt. Bij een goed resultaat krijgt de zanger(es) een Cara Pils.

- In 2021 werkte die Verdammte Spielerei samen met Shout at Cancer, eerder maakte de Spielerei reeds een productie in Londen met dat uniek koor. Het koor bestaat uit mensen die keelkanker achter de rug hebben en samen zingen als therapie. Het is een unieke samenwerking waarvoor ze een groot concert maaktenter gelegenheid van het The World Choir Games met de Belgische afdeling van dit koor, opgezet door Thomas Moors olv Andries De Winter.

- Ze verzorgen altijd het einde van de Gentse Feesten door de Kaarsjesstoet te begeleiden doorheen de stad om dan samen op de Korenmarkt te eindigen met Klokke Roeland.

- In 2024 zullen ze te zien zijn in Waarom Wettelen, een film geregisseerd door Dimitri Verhulst.

- Ze verzorgden de muziek bij het vuurwerk op 21 juli 2016 alsook de openingsstoet van de Gentse Feesten. Meer dan 500 muzikanten vormden samen met hen De Langste Fanfare doorheen de Gentse binnenstad. Allemaal in marcel. Later is de Langste Fanfare nog door Brugge en Roeselare getrokken.

- Ze waren jaren lang te zien aan de zijde van Kartje Kilo en Pikz Palace tijdens het Dranouter Festival. Ze waren de fanfare van het Feestcomiteit van de Dikkebusstraat.

- Ze werden gevraagd voor tal van festivals: Rock Werchter, Pukkelpop, Dranouter, Gentse Feesten, Kamping Kitch Club,...

Internationaal

- Nederland: De Carré (Wende's Kaleidoscoop), Limburg Festival, Zwarte Cross (2022), Manana Manana Festival (2023)..

- Suwon - Zuid-Korea

- Spraoi Waterford - Ierland

- Ohlala - Lienz - Oostenrijk

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]