Politieagent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Diender)
Bioscoopjournaal uit 1930. Een politieagent in actie bij relletjes op de Grote Markt te Haarlem. Deze relletjes werden geleid door enkele communisten.
Politieagent in Boston

Een politieagent(e), agent(e), politieman of politievrouw is een persoon die in dienst is bij de politie. Om politieagent te worden, moet men een opleiding aan een politieschool volgen.

Verouderde termen voor politieagent zijn koddebeier, veldwachter en diender. (Dienaar der wet. Een agent van politie constateert alleen of de wet wordt overtreden. Het is aan de rechter om te zien of het recht wordt geschonden en de overtreding strafbaar is.)

Dit beroep wordt verschillend ingevuld naargelang het land waar het wordt uitgeoefend.

Britse 'bobby's'[bewerken | brontekst bewerken]

De term bobby is een populaire benaming voor een politieagent in het Verenigd Koninkrijk. De term is afgeleid van de naam van Sir Robert "Bobby" Peel (1788-1850).

Peel, die in latere jaren premier werd, reorganiseerde in de jaren 20 van de 19e eeuw (toen nog als minister van Binnenlandse Zaken) de stedelijke politie van Londen. Hij installeerde een professionele burgerlijke politiemacht en hoewel zijn hervormingen niet populair waren, bleken ze wel erg succesvol in het terugdringen van de criminaliteit in Londen. Zijn koosnaam, 'Bobby', wordt nu nog steeds gebruikt als onofficiële term voor een politieagent. De oudere term 'peelers', die nu niet meer gangbaar is, was eveneens afgeleid van zijn naam.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Police officers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.