Diepwand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Diepwand-graafmachine

Een diepwand is een gewapend betonnen damwand, die volgens een bepaalde procedure in de grond is gemaakt.

De betonnen wand kan een dikte krijgen variërend van 0,50 meter tot 1,5 meter. De diepte van de wand is in principe onbeperkt. Diepten van 40 m onder het maaiveld zijn geen uitzondering. De wand wordt opgebouwd uit panelen van enkele meters breed, afhankelijk van het ingezette materieel. Een diepwand kan als volgt worden toegepast:

Omdat de betonwand onder de grond wordt gemaakt, ontstaat een wand met een ruw oppervlak. Vaak wordt hiervoor (na het ontgraven van de bouwput) nog een voorzetwand geplaatst teneinde aan de esthetische eisen tegemoet te komen. Bij de stations van de Haagse tramtunnel zijn de, ruw gelaten, diepwanden nog te zien.

Het maken van een diepwand[bewerken]

  • Voorbereiding:

Ten eerste wordt langs de bovenzijde van de diepwand een frame gemaakt, waarlangs de sleuf wordt uitgegraven. Dit frame zorgt voor een goede geleiding van de grijpers, en voor bescherming van de rand van de sleuf.

  • Sleuf graven:

Er wordt een sleuf gegraven van enkele meters lang, met de benodigde breedte en diepte. Dit graven gebeurt met behulp van speciale grijpers. Deze grijpers hangen via een kabel aan een graafmachine. De grijper wordt nu in de sleuf naar beneden gelaten. Door de speciale vorm van de grijper, hangt deze stabiel in de sleuf. Tijdens het ontgraven wordt een mengsel van bentoniet (een op yoghurt gelijkende dikke vloeistof) in de sleuf gebracht, teneinde de sleuf tegen instorten te beschermen.

  • Eventuele voorzieningen aanbrengen:

Wanneer een doorlopende wand moet worden gemaakt, zullen de diverse panelen waterdicht op elkaar moeten aansluiten. Hiertoe worden aan weerszijden van het paneel voorzieningen opgenomen. Bijvoorbeeld rubber of staalprofielen. Ook kunnen tijdelijke bekistingen worden toegepast, waardoor de panelen met visbek of hol en dol op elkaar aansluiten.

  • Wapening inhangen:

Voordat met betonstorten wordt begonnen wordt een wapeningskorf in de sleuf gebracht. De wapening zorgt voor het opnemen van de optredende trekkrachten in de betonnen wand.

  • Beton storten:

Ten slotte wordt beton in de sleuf gestort. Speciale stortmethoden zorgen ervoor dat het betonmengsel door de grote diepte niet ontmengd raakt, of dat te veel omloopbeton ontstaat. Omloopbeton is een hoeveelheid ongewenst beton die verhindert dat de tijdelijke bekistingen kunnen worden verwijderd. Tijdens het betonstorten wordt het uitkomende bentoniet afgevoerd en gezuiverd voor hergebruik.

Voegen[bewerken]

Een diepwand bestaat uit tegen elkaar gestorte panelen, daarom zijn er voorzieningen nodig om goed sluitende voegen te maken. Om dit voor elkaar te krijgen kunnen in de panelen (sleuven) aan de zijden waar nog geen aansluiting met een eerder gestort paneel is gemaakt, stalen voegprofielen worden geplaatst.