Dieu et mon droit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koninklijk wapen van Groot-Brittannië (1714–1801)

Dieu et mon droit ("God en mijn recht") is de wapenspreuk van de monarchie van het Verenigd Koninkrijk. Het motto staat op het wapen van het Verenigd Koninkrijk.

De wapenspreuk werd ingevoerd tijdens de regeerperiode van koning Hendrik VI (1422–1461). Hendrik VI bestuurde ook grote delen van Frankrijk en hij sprak ook Frans. Conform de spelling van die tijd was de wapenspreuk Dieu et mon droict.

De historie van de wapenspreuk gaat nog ruim twee eeuwen verder terug. Kort voor de Slag bij Gisors in 1198 nam de Engelse koning Richard I Dieu et mon droit als zijn persoonlijk motto (in zijn brief aan de bisschop: Deus et jus nostrum.[1]) Hij gaf met dit motto aan dat hij alleen aan God verantwoording diende af te leggen, en niet tegenover een Aardse macht (Droit divin).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Augustus Meves: „Dieu et mon Droit.“: The Dauphin – Louis XVII, King of France. His Deliverance from the Tower of the Temple at Paris, Adoption, and Subsequent Career in England. Dedicated to the French Nation and European Powers. R. Bentley and son, 1876. Reprint: 2009, ISBN 978-1-17-610784-7
Zie de categorie Dieu et mon droit van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.