Dinka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Boxingx2 (overleg | bijdragen) op 17 mrt 2018 om 23:34.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Dinka
Dinkamodel Alek Wek
Totale bevolking 4,5 miljoen
Verspreiding Zuid-Soedan
Taal Dinka
Geloof Animisme, christendom
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Dinka vormen de grootste etnische groep in Zuid-Soedan. Ze wonen in de moeraslanden van Bahr-al-Ghazal langs de gelijknamige rivier. Verder stroomafwaarts mondt deze uit in de Witte Nijl. Zij zijn voornamelijk afhankelijk van de agrarische sector. In de droge periode voeren ze hun kuddes naar de rivierbeddingen en in de regenperiode verbouwen ze gierst en andere granen op de akkers. Er wordt geschat dat er ongeveer 4,5 miljoen Dinka zijn, wat neerkomt op ongeveer 12% van het totale inwonersaantal van Soedan.

Dinkarund

De Dinka, of Muonjang (enkelvoud) en Mounyjieng (meervoud) zoals zij zichzelf noemen, zijn een van de Nijlvolkeren, die vooral bestaan uit niet-nomadische volkeren in Oost-Afrika, die voornamelijk leven van landarbeid en Nilotische talen spreken, waaronder het Nuer en het Maasai. Het zijn negroïde Afrikanen, die zich (onder andere ook door hun traditionele voorkeur om naakt te lopen) duidelijk onderscheiden van de Arabisch- en Nubisch-sprekende etnische groepen, die het noorden van Soedan bevolken.

De Dinka staan ook bekend om hun lengte. De overlevering vertelt dat de Dinka vaak langer zijn dan 2 meter. Dit vindt echter geen wetenschappelijke onderbouwing. Volgens antropologisch onderzoek in 1995, blijkt dat de Dinka een gemiddelde lengte hebben van 1,76 meter.

De Dinka hebben geen centrale, politieke macht, in plaats daarvan regeren vele onafhankelijke stamhoofden. Sommige van deze stamhoofden zijn traditioneel aangestelde spirituele leiders, die bekendstaan als de meesters van de visspeer of de beny bith. De stamhoofden worden geacht beslissingen te nemen voor het hele volk en erfrecht speelt een rol bij de benoeming.

De taal van de Dinka wordt zowel Dinka als thuongjang, wat mens betekent, genoemd. De taal is een Nilotische taal en wordt onderverdeeld in de Chari-Nijl tak van de Nijl-Sahara familie. De Dinka gebruiken het Latijns schrift uitgebreid met een paar karakters.

Bekende Dinka