Dirk Roelfsema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dirk Roelfsema (Groningen[1], 15 april 1939), bijgenaamd 'de stukkene stoel', is een Nederlands voormalig voetballer. Hij speelde betaald voetbal bij Be Quick, VV Leeuwarden en SC Cambuur. In het seizoen 1961/62 scoorde hij namens Be Quick tijdens de wedstrijd tegen het Tilburgse NOAD zes keer. Roelfsema plaatste zich daarmee in rijtje goalgetters Cruijff en Van Basten, die datzelfde kunstje ooit flikten.

Roelfsema was afkomstig van de amateurs van VV Haren en debuteerde in het betaalde voetbal bij Be Quick, met welke club hij in 1960 naar de 1e divisie promoveerde. Hij werd door VV Leeuwarden aangetrokken in het seizoen 1962/63 en speelde hier twee jaar. Bij Leeuwarden ontpopte hij zich als veel scorende aanvalsleider en toen deze club in 1963 stopte met betaald voetbal werd Roelfsema als eerste contractspeler aangetrokken door de opvolger van Leeuwarden, de stichting SC Cambuur. Hij speelde een goed seizoen met Cambuur en behaalde de kampioenstitel. Op het einde van dat seizoen kwam hij op de transferlijst terecht, maar speelde na de voorbereiding van het nieuwe seizoen gewoon weer zijn wedstrijden in de hoofdmacht.

Voor Cambuur speelde Roelfsema vier seizoenen (1964/65-1967/68), waarin hij 115 wedstrijden speelde en 63 maal scoorde. Jarenlang voerde hij daar de topscoorderlijst aan, totdat Jan Bruin hem op 16 mei 2003 voorbij streefde (Roelfsema staat nog steeds derde op deze lijst). Na vier seizoenen Cambuur stopte Roelfsema met betaald voetbal en speelde daarna nog drie jaar bij VV Drachten. In 1972 besloot hij te stoppen met voetbal en werd oefenmeester bij Houtigehage.

Eind jaren 90 is Roelfsema nog even in beeld geweest voor een bestuursfunctie bij Cambuur toen deze club in moeilijkheden verkeerde. Die kreeg hij niet. Wel verrichtte hij vrijwilligerswerk voor deze club.

Zie ook[bewerken]

  1. (nl) Dirk Roelfsema - Spelersprofiel. Geraadpleegd op 2017-11-11.