Dirk Van Duppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dirk Van Duppen
Dirk Van Duppen (2007)
Geboren Turnhout, 2 augustus 1956
Overleden Deurne, 30 maart 2020
Kieskring Antwerpen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Arts
Partij PVDA
Functies
2006-2012 Districtsraadslid Deurne
2013-2014 OCMW-raadslid Antwerpen
2014-2018 Gemeenteraadslid Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Dirk Van Duppen (Turnhout, 2 augustus 1956Deurne, 30 maart 2020) was een Belgisch arts en marxistisch politicus voor de PVDA.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Duppen volgde een opleiding geneeskunde samen met zijn broer Jan die later voor sp.a parlementslid werd. Eind jaren 70 voerde hij actie in de Arenawijk - een arbeidersbuurt in de Antwerpse deelgemeente Deurne - tegen de bouw van twaalf hoogbouwblokken. De actie werd na weken van protest hardhandig beëindigd, wel leverde het hem de sympathie op van Renaat Braem, de architect van de torenflats. Twee jaar later (1981) startte hij in dezelfde wijk de Geneeskunde voor het Volk-groepspraktijk 'De Bres', waarvoor hij tot 2019 als huisarts werkte.[1]

Daarnaast verbleef hij een tijdlang samen met zijn vrouw Lieve Seuntjens (eveneens arts bij Geneeskunde voor het Volk) in de Palestijnse vluchtelingenkampen van Shatila. Hierover publiceerden ze samen Dagboek uit Beiroet uitgegeven bij EPO. Daarnaast was hij medestichter van de organisatie Geneeskunde voor de Derde Wereld, waarin hij nog steeds actief was.

In 1998 kwam hij op voor sluikstorters wiens boete hij te hoog vond.[2] In 2004 verwierf hij bekendheid in België en Nederland met zijn boek De Cholesteroloorlog, waarin hij het zogenaamde kiwimodel voor de financiering van geneesmiddelen introduceerde. Twee jaar later nam hij deel aan de districtsraadsverkiezingen van 2006 te Deurne als kandidaat voor de Partij van de Arbeid (PVDA) en werd er verkozen tot districtsraadslid.[3] Hij was onder meer erg bezorgd over de toenemende luchtvervuiling voor Deurne als gevolg van de geplande Oosterweelverbinding.

In 2019 werd bij hem een ongeneeslijke alvleesklierkanker vastgesteld.[4] Van Duppen overleed aan deze ziekte op 30 maart 2020.[5]

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Familiebanden[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de vader van politicus Ben Van Duppen.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]