Dirk Van Duppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dirk Van Duppen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Turnhout, 2 augustus 1956
Kieskring Flag of Antwerp.svg Antwerpen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Arts
Partij PVDA
Functies
2006-2012 Districtsraadslid Deurne
2013-2014 OCMW-raadslid Antwerpen
2014-heden Gemeenteraadslid Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Dirk Van Duppen (Turnhout, 2 augustus 1956) is een Belgisch arts en politicus.

Levensloop[bewerken]

Van Duppen volgde een opleiding geneeskunde. Eind jaren 70 voerde hij actie in de Arenawijk - een arbeidersbuurt in de Antwerpse deelgemeente Deurne - tegen de bouw van twaalf hoogbouwblokken. De actie werd na weken van protest hardhandig beëindigd, wel leverde het hem de sympathie op van Renaat Braem, de architect van de torenflats, op. Twee jaar later (1981) startte hij in dezelfde wijk de Geneeskunde voor het Volk-groepspraktijk 'De Bres', waarvoor hij tot op heden als huisarts werkt.[1]

Daarnaast verbleef hij een tijdlang samen met zijn vrouw Lieve Seuntjens (eveneens arts bij Geneeskunde voor het Volk) in de Palestijnse vluchtelingenkampen van Shatila. Hierover publiceerde hij Dagboek uit Beiroet uitgegeven bij EPO. Daarnaast was hij medestichter van de organisatie Geneeskunde voor de Derde Wereld, waarin hij nog steeds actief is.

In 2004 verwierf hij bekendheid in België en Nederland met zijn boek De Cholesteroloorlog, waarin hij hij het zogenaamde kiwimodel voor de financiering van geneesmiddelen introduceerde. Twee jaar later nam hij deel aan de districtsraadsverkiezingen van 2006 te Deurne als kandidaat voor de Partij van de Arbeid (PVDA) en werd er verkozen tot districtsraadslid.[2] Hij is er onder meer erg bezorgd over de toenemende luchtverontreiniging voor Deurne als gevolg van de geplande Oosterweelverbinding.

In 2009 ontving hij de Prijs voor de Democratie.[3]

In 2019 werd bij hem een ongeneeslijke pancreaskanker vastgesteld.[4]

Publicaties[bewerken]