Discretisatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
24-05-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: onleesbaar

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

In de wiskunde spreekt men van discretisatie, als van een continu model of vergelijking een discrete tegenhanger gevormd wordt. Dit proces wordt gewoonlijk uitgevoerd als een eerste stap, om vervolgens deze tegenhanger met numerieke methoden te analyseren of op te lossen; veelal met behulp van (digitale) computers. Discretisatie gebeurt meestal door kwantisering, waarbij uit de mogelijke waarden van een continue variabele of grootheid, een eindige deelverzameling gekozen wordt.

Voorbeelden[bewerken]

  • Van een differentiaalvergelijking in een tijdsparameter t kan door de tijd te discretiseren worden overgegaan op een differentievergelijking. Bij de discretisatie worden alleen de functiewaarden op discrete tijdstippen gedefinieerd.
  • Een schatting van een kansdichtheid kan alleen verkregen worden aan de hand van de uitkomsten van een steekproef. De mogelijke waarden van de betrokken variabele worden gediscretiseerd door een indeling in een beperkt aantal klassen. Door voor iedere klasse vast te stellen hoeveel uitkomsten zij bevat, kan een staafdiagram worden geconstrueerd.