Dixons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dixons
Dixons
Filiaal in nieuwe stijl. Vestiging in Amersfoort.
Filiaal in nieuwe stijl. Vestiging in Amersfoort.
Onderdeel van Relevant Holdings
Onderdeel sinds 2015
Oprichting 1972
Hoofdkantoor Vlag van Nederland Almere
Producten Consumenten elektronica
Website http://www.dixons.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie
Filiaal in oude stijl. Vestiging Emmen

Dixons B.V. is een Nederlandse elektronicaketen voor particulieren.

Het assortiment bestaat uit A-merken die in alle 33 filialen en op de website verkrijgbaar zijn. Het bedrijf is eigendom van Relevant Holdings, waar de ketens The Phone House, Optie1 en iCentre ook onder vallen.

Geschiedenis[bewerken]

In het begin van de 20e eeuw vindt dixons de oorsprong in Nederland als Rinck, een winkelketen in Rotterdam die messen en gereedschap verkocht. Dit assortiment werd later uitgebreid met onder meer brillen, foto- en videocamera's en verrekijkers. De Engelse elektronicaketen Dixons - waar de Nederlandse dixons inmiddels helemaal los van staat - kocht in 1972 alle filialen van Rinck, waarna de keten verder ging als Dixons-Rinck. In 1978 werd de hele keten weer verkocht aan Vendex KBB en opgesplitst in Dixons en Rinck. Dixons nam het elektronica-assortiment op zich en Rinck de optiek. Rinck werd in 1988 op haar beurt weer verkocht aan Hans Anders groep.

Medio 2006 is dixons samen met Dynabyte verkocht door Vendex KBB aan Dexcom Holdings N.V., destijds vooral bekend als moederbedrijf van t for telecom. In 2007 heeft dixons besloten om in strategische Vroom & Dreesmann-warenhuizen een nieuw concept te starten, namelijk dixons in V&D, die naast de gebruikelijke persoonlijke elektronica ook huishoudelijke en verzorgingsproducten aanbiedt. Deze kwamen in plaats van het ElectricCity-concept, dat onder de vlag van V&D viel, maar waarvoor dixons de personele en logistieke zaken al jaren afhandelde.

In juli 2011 is de Dexcom Holding (Dixons, Dynabyte en Harmony Financial Services) verkocht aan de BAS Group. Door de overname werd BAS Group, die al eigenaar was van onder meer MyCom, de grootste retailketen in deze sector met een totale omzet van meer dan 450 miljoen euro, 1250 medewerkers en 200 winkels.[1] Dexcom was in financiële problemen geraakt en kon niet meer aan haar verplichtingen voldoen.[1] Door de overname heeft BAS Group in diverse gemeenten twee vestigingen waardoor diverse vestigingen na de overname zijn gesloten.[1]

Op 26 september 2015 vroeg BAS Group uitstel van betaling aan.[2] Op 5 oktober werd dit op verzoek van de curator omgezet in een aanvraag tot faillissement wat dezelfde dag door de rechtbank in Amsterdam werd uitgesproken.[3] Op 12 oktober 2015 hebben de curators bekend gemaakt dat een deel van de winkels van Icentre, Dixons, en MyCom open blijft en overgenomen zal worden door Relevant Holdings (Phone House). Van de 88 winkels van Dixons sloten 55 hun deuren, alle 24 vestigingen van Icentre bleven open en bij MyCom sloten er 19 van de 41 winkels. Hiermee zouden 1000 medewerkers hun baan verliezen.[4] Zusterondermening Mycom werd per 31-12-2015 doorverkocht aan franchise-ondernemer Peter Groenewoud en voormalig commercieel MyCom Manager Marco Heestermans.[5]

Externe link[bewerken]