Doña Paz (schip, 1963)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doña Paz
Doña Paz
Geschiedenis
Werf Onomichi Zosen K.K., Onomichi (Hiroshima)
Tewaterlating 1963
Omgedoopt Ex Himeyuri Maru, ex Don Sulpicio
Status Op 21 december 1987 gezonken na aanvaring en brand
Eigenaren
Eigenaar Sulpicio Lines
Algemene kenmerken
Type Passagiersschip
Lengte 93,1
Breedte 13,6
Diepgang 8,1
Tonnenmaat 2324 brt
Passagiers 1518
IMO-nummer 5415822
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Doña Paz was een veerboot die op 20 december 1987 zonk na een aanvaring met de olietanker Vector in de Straat Tablas in de Filipijnen. Deze ramp is waarschijnlijk de grootste scheepsramp in vredestijd. Bij de ramp kwamen officieel 1576 mensen om, maar men vermoedt dat het werkelijke dodental aanzienlijk hoger ligt, omdat de veerboot naar schatting meer dan 4.000 opvarenden had. Het vermoedelijk aantal slachtoffers bedraagt 4.375.

De Doña Paz was op weg van Tacloban City op het eiland Leyte naar Manilla toen zij in de Straat Tablas in botsing kwam met de olietanker Vector, die 8.800 barrels olie aan boord had. Deze lading vatte vlam, waarna het vuur zich razendsnel verspreidde over de twee schepen. Slechts 21 mensen slaagden erin om onder water zwemmend te ontsnappen aan de vlammenzee. Door de snelheid waarmee het vuur zich verspreidde was er geen tijd geweest om de reddingsboten te laten zakken.

Een onderzoek toonde later aan dat de bemanning van de Vector niet goed getraind was en dat de certificaten van het schip bovendien verlopen waren.