Domenico Svampa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Domenico Svampa
Domenico Svampa
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een kardinaal
Rang kardinaal-priester
Titelkerk Sant'Onofrio
Creatie
Gecreëerd door paus Leo XIII
Consistorie 18 mei 1894
Kerkelijke carrière
1887-1894 bisschop van Forli
1894-1907 aartsbisschop van Bologna
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Domenico Svampa (Montegranaro, 13 juni 1851 - Bologna, 10 augustus 1907) was een Italiaans geestelijke en kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Svampa studeerde aan het seminarie van Fermo en vervolgens aan het Pauselijk Pio Seminarie en aan het Pauselijke Athenaeum San Apollinare in Rome. Hij promoveerde in zowel de godgeleerdheid als de beide rechten. Hij werd op 4 april 1874 priester gewijd. Hij werkte vervolgens enkele jaren aan het Seminarie Tomasso d'Aquino in Rome, alvorens hoogleraar te worden aan het seminarie van Fermo. Hier bleef hij tot 1891. Hij werd ook kanunnik van het kathedraal kapittel van Fermo. In 1891 werd hij kamerheer in buitengewone dienst van de paus en geestelijk directeur van de pauselijke Urbaniana Universiteit.

Deze functies combineerde hij sind 1887 met het bisschopsambt van Forlì. Tijdens het consistorie van 18 mei 1894 creëerde paus Leo XIII hem kardinaal. De Sant'Onofrio werd zijn titelkerk. Meteen na zijn kardinaalscreatie werd hij benoemd tot aartsbisschop van Bologna, als opvolger van Serafino Vannutelli.

Hij overleed in Bologna en werd begraven in de door hemzelf gestichte Salesiaanse kerk van het Heilig Hart aldaar.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]