Dompelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Xxmarijnw (overleg | bijdragen) op 26 mrt 2018 om 16:24. (Wijzigingen door 83.81.185.51 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Piotrpavel)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het dompelen (en:dip moulding) is een vormgeefproces waarbij de vorm van het product ontstaat door het dompelen van een matrijs in een vloeibaar materiaal.

Het kenmerk van het dompelproduct is dat het geen naden of aansluitpunten heeft.

Proces

Dompelproces. 1 Bad 2 Vloeibaar materiaal. 3 Malvorm 4 Vloeibaar materiaal wat blijft plakken aan de malvorm. 5 Eindproduct (gestold materiaal).

Een malvorm (3) wordt in een bad (1) met daarin vloeibaar materiaal (2) gedompeld. Vervolgens wordt de malvorm uit het bad gehaald. Op de malvorm blijft een laag vloeibaar materiaal (4) achter. Na stolling (afkoeling) wordt het eindproduct (5) van de vormmal verwijderd.

Toegepaste materialen

In principe kunnen alle thermoplastische materialen worden toegepast. De dikte varieert van 0,1 mm tot 8 mm. Veel toegepast worden;

Toepassingen

Het dompelvormen wordt zowel voor kleine als voor grote series toegepast. Omdat de malvorm vrij eenvoudig te maken is, is het een goedkoop productieproces. De volgende producten worden met het dompelproces gemaakt;

Zie ook