Don Winslow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Don Winslow
Don Winslow (2015)
Algemene informatie
Pseudoniem(en) MacDonald Lloyd
Geboren 31 oktober 1953
Geboorteplaats New York
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1991 – heden
Genre Misdaad, mystery
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Don Winslow (New York, 31 oktober 1953) is een Amerikaanse auteur. Hij is vooral bekend om zijn misdaad- en mysteryromans, die zich vaak in Californië afspelen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Don Winslow werd in 1953 geboren in New York, maar groeide op in Perryville, een kustdorpje in South Kingstown (Washington County (Rhode Island)). Zijn moeder was een bibliothecaris en zijn vader was een onderofficier van de United States Navy.[1]

Winslow studeerde af in de richting Afrikaanse Geschiedenis aan de Universiteit van Nebraska.[2] Alvorens hij een schrijver werd, had hij verschillende baantjes. Eind jaren 1970 verhuisde hij terug naar New York, waar hij werkzaam was als de manager van een bioscoopketen en als privédetective. Nadien ging hij terug naar school en behaalde hij een Masterdiploma in de richting Militaire Geschiedenis. Hij leidde ook safari's in Kenia en ondernam grote wandeltochten in de Chinese provincie Sichuan.

In 1991 werd zijn debuutroman A Cool Breeze on the Underground uitgebracht. Het was tevens zijn eerste boek over het hoofdpersonage Neal Carey, een jonge, New Yorkse boekenwurm en privédetective.

Midden jaren 1990 verhuisde Winslow met zijn gezin naar Californië. In 1997 bracht hij de roman The Death and Life of Bobby Z uit. Het boek werd een groot succes, hetgeen hem toeliet om voltijds schrijver te worden.[1] Tien jaar later werd het boek verfilmd door regisseur John Herzfeld.

In 2010 schreef Winslow de misdaadroman Savages. Het boek, over twee Amerikaanse drugsdealers die ruzie krijgen met een Mexicaans drugskartel, werd twee jaar later verfilmd door Oliver Stone. Winslow zelf schreef het scenario voor de verfilming.

De trilogie Power of the Dog (niet vertaald), Het Kartel en De Grens laten ons kennis maken met het verloop van de "War on Drugs" en de gevolgen van deze aanpak voor de VS, Mexico en Latijns Amerika. In deze trilogie slaagt Winslow er in een extra laag te creëren in zijn verhaal. Hoofdpersoon Art Keller ziet zijn werk voor de CIA en DEA totaal ontsporen wanneer elke Amerikaanse actie enkel leidt tot nog meer geweld, drugswinsten, corruptie en aanbod van drugs op elke straathoek in de VS.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Vertaling
1991 A Cool Breeze on the Underground Een frisse wind door de onderwereld
1992 The Trail to Buddha's Mirror Sporen naar de spiegel van Boeddha
1993 Way Down on the High Lonely Aan de voet van de eenzame hoogte
1994 A Long Walk Up the Water Slide Glibberend het gladde pad op
1996 While Drowning in the Desert
1996 Isle of Joy
1997 The Death and Life of Bobby Z Dood en leven van Bobby Z
1999 California Fire and Life Brand verzekerd
2005 The Power of the Dog
2006 The Winter of Frankie Machine De winter van Frankie Machine
2008 The Dawn Patrol
2009 The Gentlemen's Hour
2010 Savages Savages
2011 Satori
2012 The Kings of Cool
2014 Missing New York
2015 The Cartel Het kartel
2016 Germany
2017 The Force Lek
2019 The Border De Grens


Non-fictie: Looking for a Hero (2004)

Zie de categorie Don Winslow van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.