Donald Slayton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Donald Slayton

Donald (Deke) Slayton (Sparta (Wisconsin), 1 maart 1924 - League City (Texas), 13 juni 1993) was een Amerikaanse astronaut.

Slayton werd samen met zes anderen geselecteerd voor het Mercury-project. Hij was testpiloot van de luchtmacht en in die functie lid van de SETP, de vereniging voor experimentele testpiloten. Er werden hartproblemen vastgesteld bij Slayton (idiopathische atriumfibrillatie), en hij moest het ruimtevaartprogramma verlaten. Het was hem van de luchtmacht verboden ooit nog te vliegen. In 1963 verliet hij daarom de luchtmacht, en ging als burgervlieger bij de NASA aan de slag, maar ook daar mocht hij alleen vliegen onder begeleiding. In zijn nieuwe functie als hoofd van het astronautenbureau heeft Slayton in de jaren daarop een belangrijk stempel gedrukt op de vluchtvolgorde van het astronautenkorps. Slayton heeft zich nooit neergelegd bij de beslissing van de vluchtartsen en liet zich in de jaren zeventig gezond verklaren na de zoveelste herkeuring. Hierna kon hij, als veertiger, zijn eerste en enige ruimtevlucht maken.

In 1975 maakte Slayton onderdeel uit van de Amerikaanse crew van het Apollo-Sojoez-testproject, waarbij een Russische Sojoez koppelde met een Apollo ruimteschip.

In 1993 is Slayton overleden aan kanker.[1]