Donavia

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Donavia
IATA

D9

ICAO

DNV

Roepletters

Donavia

Donavia Boeing 737-400 Maksimov.jpg
Opgericht 1992
Vloot 14 + 2 in bestelling
Bestemmingen 20
Hoofdkantoor Rostov aan de Don
Website (ru) Donavia (en) Donavia
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Donavia (Russisch: ОАО «Донавиа»}, het vroegere Aeroflot-Don (Russisch: ОАО «Аэрофлот-Дон») is een Russische luchtvaartmaatschappij met haar basis in Rostov aan de Don. Vanuit deze thuisbasis worden passagiers-, vracht- en chartervluchten uitgevoerd binnen Rusland en naar omringende landen inclusief West-Europa.

Geschiedenis[edit | edit source]

Donavia is oorspronkelijk ontstaan uit Noord-Kaukasische divisie van Aeroflot, van waaruit in 1992 na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de geprivatiseerde luchtvaartmaatschappij Yug Avia (Joeg Avia) of Southern Airlines (Zuidelijke luchtvaartmaatschappij) is ontstaan. In 1993 werd de naam gewijzigd in Donskieje Avialinnii of OAO Donavia met haar thuisplaats in Rostov aan de Don.

In 2001 werd de luchtvaartmaatschappij overgenomen door Aeroflot (de eerste regionale luchtvaartmaatschappij van Aeroflot) om de maatschappij beter in staat te stellen om ook buiten Moskou een deel van het luchtvaartvervoer binnen en vanuit Rusland te kunnen uitvoeren. De naam werd gewijzigd in Aeroflot-Don, maar vanaf 25 september 2009 heet de maatschappij weer Donavia.

Diensten[edit | edit source]

Aeroflot-Don voert de volgende lijndiensten uit (juni 2009) Binnenland:

Buitenland:

In 2009 vervoerde de maatschappij 1,2 miljoen passagiers, waarvan 0,7 miljoen op internationale bestemmingen. Het vrachtvervoer was met 1.800 ton zeer bescheiden.

Vloot[edit | edit source]

De vloot van Donavia bestaat uit de volgende vliegtuigen (juli 2012)

In bestelling zijn 2 Boeing 757-200's

Zie ook[edit | edit source]