Doodlopende weg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doodlopende weg
Een cul-de-sac in Sacramento, California

Een doodlopende weg is een straat of weg met slechts één ingang en waarvan de andere kant is afgesloten voor verkeer.

Cul de sac[bewerken]

De term cul de sac betekent doodlopende weg en is afkomstig uit het Franssprekende deel van de adel in het Verenigd Koninkrijk. De term betekent letterlijk bodem van een zak en is afgeleid van de ronde vorm aan het eind van bepaalde doodlopende wegen. In de stedenbouw worden doodlopende wegen doelbewust gecreëerd, om straten te creëren met weinig verkeer, wat bijvoorbeeld wenselijk is in woongebieden. Soms is er aan het einde een opening die voetgangers en fietsers wel, maar wagens en andere brede voertuigen niet toelaat te passeren.

De term wordt ook in België gebruikt in het spoorwegjargon, om een doodlopend rangeerspoor aan te duiden afgesloten met buffers en een sein. Al is het woord daar een verbasterde ingekorte versie, die ongeveer klinkt als "cu-d-sac".[bron?]

Impasse[bewerken]

De term cul de sac of doodlopende weg kan ook figuurlijk gebruikt worden in de betekenis van impasse. De doodlopende weg is dan een metafoor om een gedachtegang of actie aan te duiden die nergens toe leidt of een situatie die niet is op te lossen. Een weg die nergens toe leidt.

Zie ook[bewerken]