Doomsday device

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Majoor T.J. Kong berijdt een atoombom in rodeostijl in de film Dr. Strangelove en activeert daarmee een doomsday device

Een doomsday device (in het Nederlands: doemdagwapen) is een hypothetisch apparaat waarmee het einde van de wereld bewerkstelligd kan worden. Doorgaans wordt dit voorgesteld als een wapen of een verzameling van wapens die in staat is/zijn om alle leven op de wereld uit te roeien of de Aarde zelf te vernietigen.

Het idee achter een doomsday device is om de vijand af te schrikken zodat die niet durft aan te vallen in de wetenschap om zelf ook vernietigd te worden, volgens het principe van mutual assured destruction.

Doomsday devices komen vaak voor in klassieke sciencefictionverhalen. Een bekend voorbeeld van een doomsday device in fictie is het gelijknamige wapen in Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.

Een werkelijk bestaand wapensysteem dat als een doomsday device kan worden beschouwd is het Dead Hand (ook wel Perimeter) systeem waarover de Sovjets tijdens de Koude oorlog konden beschikken, en dat de Russen nu nog steeds in hun arsenaal hebben, wat hun een second strike-capaciteit garandeert die ervoor kan zorgen dat hun kernraketten automatisch gelanceerd worden wanneer er een nucleaire explosie op hun grondgebied wordt gedetecteerd.[1]

Fictieve doomsday devices[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]