Door de Graaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dorothy "Dodie" Sherston (Milnthorpe, 1 maart 1920Zeist, 2 januari 2011) later bekend als Door de Graaf was een Brits-Nederlands verzetsstrijdster en vertaalster die zich inzette voor de geheime organisatie Special Operations Executive (SOE). Sherston hield zich bezig met het ondersteunen van de Nederlandse Engelandvaarders die naar Engeland waren uitgeweken om met de geallieerden mee te vechten tegen de nazi's.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Dorothy Sherston, vaak liefkozend Dodie genoemd, werd geboren op 1 maart 1920 op het landgoed Dallam Tower in het dorp Milnthorpe, gelegen in het South Lakeland district in het Engelse graafschap Westmorland, dat tegenwoordig onderdeel is van het graafschap Cumbria in het noordwesten van Engeland. Ze is de dochter van Geoffrey Sherston en Dorothy Peart Robinson. Haar moeder bezweek twee dagen later aan kraamvrouwenkoorts. Geoffrey hertrouwde kort na het overlijden van zijn vrouw, namelijk met haar nicht Monica Barrett. Uit dit huwelijk werden nog geboren: Heather, Jill en Jack Sherston, Dorothy’s respectievelijke halfzuster, halfzus en halfbroertje.

Verzet tijdens de oorlog[bewerken]

Blitzkrieg[bewerken]

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt is Dorothy 19 jaar oud, zij is verschrokken door de verschrikkingen van de oorlog. Zij wil per se iets ondernemen en gaat onder andere als beambte van het ministerie van economische oorlogsvoering vrachtbrieven controleren op tekenen van bedrog of verborgen wapens. Tijdens de Blitzkrieg reed zij een ambulance door Londen waar grote delen van de stad door bombardementen waren vernield.

Engelandvaarders[bewerken]

Na een bezoek aan de bioscoop met haar tante Ethel Dugdale waar zij een film over de Nederlandse marine hadden bekeken ontmoetten zij de Nederlandse piloot Cor Sipkes in een restaurant in Chinatown, waar zij een tafel deelden. Hij introduceerde haar bij de Engelandvaarders in Bayswater, alwaar zij werden verwelkomd en verzorgd. Hier raakte zij bevriend met Sally Noach, een Joodse man die in Lyon voor Engelandvaarders bemiddelde die op onwillige Nederlandse instanties stuiten en nog net op tijd zelf de wijk had genomen naar Engeland; hij leerde haar Nederlands. Mettertijd werd zij de gastvrouw en werd zij bijgenaamd Door. Aldaar ontving zij de vluchtelingen en hielp hen hun draai te vinden, zodat zij later als onderdeel van SOE aan de zijde van de geallieerden mee konden strijden. Ze werd verliefd op de Nederlander Peter Tazelaar en was korte tijd met hem getrouwd. Het huwelijk hield echter geen stand en later werd ze verliefd op de Nederlander Kas de Graaf met wie ze na de oorlog naar Nederland vertrok. Hier werkte ze nog een jaar voor de speciale eenheden. In 1946 trouwde ze met De Graaf. Dorothy heette dan voortaan officieus Door de Graaf. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren, te weten Jeff, Martje, Kasper en Marc. Sherston ging nu als burgervrouw aan het werk als vertaalster. Eerst voor Royal Dutch Shell, vervolgens voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en later voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Leven na de scheiding[bewerken]

In het midden van de jaren zestig kwam het huwelijk ten einde. Op dat moment was het feminisme sterk in opkomst en Door was van mening dat vrouwen zich persoonlijk, zakelijk en artistiek moesten kunnen ontwikkelen op een veilige plek en richtte daarom een Vrouwenschool op. Tevens trachtte zij goede psychische zorg voor haar oudste zoon te vinden die langdurig psychische problemen ondervond. Gefrustreerd door de tekortkomingen van de bureaucratische procesmatige gedreven psychische gezondheidszorg van die tijd richtte zij samen met andere ouders de Cliëntenbond op die ook vandaag de dag nog actief is.

Antroposofie[bewerken]

In 1980 ging Door psychotherapeutische trainingen verzorgen gebaseerd op antroposofische grondslag, zoals: Het kind in jezelf, Vrede op mensenmaat en Oefengroep Authenciteit. In datzelfde jaar ontmoette ze ook haar geliefde, de Steinerdocent en kunstenaar Frans Reuvers. Zij hebben frequent samen antroposofische cursussen verzorgd. Door was begaan met de minderbedeelden en de verschoppelingen. Zij steunde milieucampagnes en verzette zich tegen de zinloosheid van oorlog. Samen met Reuvers bezocht ze regelmatig Marokko waar zij hechte banden smeedden met de lokale bevolking.

Dood[bewerken]

In 1998 overleed Doors oudste zoon op 51-jarige leeftijd. Door woonde meer dan zestig jaar in Nederland maar is altijd in contact gebleven met haar halfzussen en halfbroer. In 2000 kwamen zij nog eenmaal samen voor een broer-zussen-diner in Richmond. Enkele maanden later overlijdt haar halfbroer Jack na een kort ziekbed. In mei 2010 overlijdt haar geliefde Frans Reuvers, een halfjaar blijft zij nog in hun woning in Zutphen wonen maar daarna verhuist zij naar Huize Valckenbosch, een woonzorghuis geënt op antroposofische grondslag in Zeist, waar zij zeven maanden later komt te overlijden op 2 januari 2011. Dorothy de Graaf-Sherston is 90 jaar oud geworden.