Doorluchtige Hoogheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zijne/Hare Doorluchtige Hoogheid is een predicaat dat gedragen wordt door adellijke personen afkomstig uit het regerend geslacht van een vorstendom, niet zijnde een koninkrijk.

In België is de titel in gebruik voor de adellijke prinselijke en hertogelijke families zoals Arenberg, Croÿ, Habsburg-Lotharingen en de Ligne.

Prins Bernhard, die niet behoorde tot het regerende vorstenhuis van Lippe en als graaf werd geboren omdat hij afkomstig was uit een morganatisch huwelijk, droeg vanaf 1916 de titel prins en het predicaat Durchlaucht (Nederlands: Zijne Doorluchtigheid). Rond 1919 werd de adelstand in Duitsland afgeschaft. De tot dan toe gevoerde adellijke titels worden daar nu beschouwd als onderdeel van de geslachtsnaam.

In het Koninklijk Besluit van 6 januari 1937 werd "Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld" het "praedicaat Koninklijke Hoogheid" verleend.[1].

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Besluit van den 6den Januari 1937, Stb. 1, waarbij aan Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld wordt verleend de titel van prins der Nederlanden, met het praedicaat van Koninklijke Hoogheid.
Geplaatst op:
24-07-2007
Dit artikel is een beginnetje over mens & maatschappij. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken