Dorothy Stang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Graf van Dorothy Stang

Dorothy Stang (Dayton, Ohio, 7 juli 1931Anapu, Brazilië, 12 februari 2005) was een mensenrechtenstrijder. Ze was een rooms-katholieke non en werd vermoord vanwege van haar strijd voor de rechten van de arme boeren in het Amazonegebied.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17-jarige leeftijd trad Dorothy Stang toe tot de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Namen.[1] Hoewel zij aanvankelijk naar China wilde, werd zij in 1966 door haar congregatie naar Brazilië gezonden, nadat de toenmalige paus Paulus VI een oproep gedaan had tot een hernieuwde missionaire inzet in Latijns-Amerika. Ze zou zich later laten naturaliseren tot Braziliaanse. Vanaf het begin van de jaren zeventig zette ze zich in voor arme boeren in de deelstaat Pará, die deel uitmaakt van het immense Amazoneregenwoud. Ze moedigde de boeren aan kleine stukken grond te bewerken zonder het bos te rooien of uit te putten. Ook probeerde ze hen te beschermen tegen criminele benden, ingehuurd door belangengroepen die ook op hun land uit waren.[2]

Nadat de autoriteiten het plan hadden opgevat de grote weg te laten asfalteren om het gebied te ontsluiten, was de grondprijs aanzienlijk in waarde gestegen. Boeren werden vermoord door landdieven, boerenhuisjes gingen in vlammen op. De dieven rooiden het bos en verkochten het hout. Vervolgens kwam het land in bezit van veehouders en sojaboeren. De "ranchers" en grote landbouwbedrijven waren de baas in het gebied geworden.

Zuster Dorothy Stang had de gemeente, de deelstaat en de nationale overheid herhaaldelijk en zonder resultaat geïnformeerd over wat er gaande was. Ook organiseerde zij demonstraties samen met dorpelingen.

Zelfs nadat ze vanaf de tweede helft van de jaren negentig op een dodenlijst was gekomen, kwam er geen bescherming, noch voor de boeren, noch voor haarzelf. Talloos waren de doodsbedreigingen. Op 12 februari 2005 werd ze door twee huurmoordenaars met zes schoten vermoord in het dorpje Boa Esperança bij Anapu, waardoor ze martelaar werd.[3] Een boer had de zuster en haar twee belagers gezien en zich verborgen gehouden. Hij getuigde later dat ze haar moordenaars hardop de zaligsprekingen voorlas uit haar bijbeltje (dat zij altijd zich droeg).[4]

Ze kwam op voor kwetsbare boeren van wie de rechten werden geschonden en voor het belang van het behoud van het eveneens kwetsbare Amazoneregenwoud. Zij was niet de enige die dit deed en ook niet de enige die om die reden uit de weg geruimd werd. Volgens haar congregatie kwamen van 1985 tot 1996 bijna duizend mensenrechtenverdedigers, milieuactivisten en boeren om het leven door huurmoordenaars. Slechts vijf opdrachtgevers kwamen voor die moorden in de cel. Na de dood van zuster Dorothy kwamen nog eens vier boerenleiders om.[3] Na haar dood kwamen wel troepen om de orde te handhaven. President Luiz Inácio Lula da Silva plaatste 20.000 vierkante mijl regenwoud in de regio van de gemeente Anapu onder bescherming van de federale overheid.[5]

De twee huurmoordenaars, Clodoaldo Carlos Batista en Raifran das Neves Sales, werden gearresteerd en op 10 december 2005 berecht. Ook hun opdrachtgever, Vitalmiro Bastos de Moura (36), een "rancher" (veeboer) werd berecht en veroordeeld tot 30 jaar.

De zaak van haar heiligverklaring werd in Rome bij de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen aanhangig gemaakt.

Zij droeg vaak een geel T-shirt met de Portugese tekst A Morte da florista é o fim da nossa vida, dat betekent: de dood van het woud betekent het eind van ons leven.

Citaat[bewerken | brontekst bewerken]

Ik wil niet vluchten en al evenmin wil ik deze boeren alleen laten in hun eenzame strijd in het woud, onbeschermd als zij zijn. Zij hebben het heilige recht om naar een beter leven te streven op land waar zij waardig kunnen leven en werken, terwijl zij hun leefomgeving eerbiedigen.

Documentaire[bewerken | brontekst bewerken]

De strijd en dood van Dorothy Stang kwamen aan bod in de documentaire Cowspiracy: The Sustainability Secret.[6]

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]