Dreuzelzwerkbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dreuzel Zwerkbal)
Ga naar: navigatie, zoeken
Dreuzelzwerkbal
Algemene gegevens
Organisatie International Quidditch Association
Start Middlebury, Vermont
Type Teamsport
Categorie Balsport
Olympische sport Nee
Competities / Kampioenschappen
Kampioenschappen Regionals
World Cup
Summer Games
Portaal  Portaalicoon   Sport

Dreuzelzwerkbal (Engels:Muggle Quidditch) is een op zwerkbal gebaseerde sport die sinds 2005 gespeeld wordt. Zwerkbal komt uit de Harry Potter-serie van de Britse auteur J.K. Rowling. Net zoals in deze fictieve sport zijn er bij Dreuzel Zwerkbal per team zeven spelers op het veld en spelen twee teams tegen elkaar per wedstrijd. Muggle Quidditch, of kortweg quidditch, is volledig aangepast om op de grond te spelen. Het speelveld waar alles gebeurt komt ongeveer overeen met een hockeyveld. De sport heeft verschillende elementen uit andere sporten/spelen zoals rugby, tikkertje, trefbal, worstelen, handbal en lacrosse. Het spel wordt over het algemeen in het Engels gespeeld, met vrij veel Engelstalige terminologie. Dit is ook wat Dreuzels sinds 2005 zien als er in de toverwereld een Zwerkbalwedstrijd wordt gespeeld.[bron?]

Geschiedenis[bewerken]

De sport is verzonnen door J.K. Rowling, maar de omzetting naar een werkelijke sport gebeurde in 2005, in Middlebury College, Middlebury, Vermont in de Verenigde Staten. Het spel is dan ook zeer sterk geconcentreerd in de VS en Canada, alhoewel de sport ook aan het opkomen is in andere landen. Het regelboek wordt regelmatig vernieuwd; de achtste editie is ondertussen de recentste.[1]

Het spel[bewerken]

Spelers[bewerken]

Er zijn 4 soorten spelers in één team:

 • De jagers (chasers; 3) zijn de spelers die de doelpunten maken. Zij gooien de slurk naar elkaar en proberen te scoren in een van de 3 ringen van de tegenstanders.
 • De drijvers (beaters; 2) hanteren de beukers en gooien die naar andere spelers om hun een tijdelijke time-out uit het spel te bezorgen.
 • De wachter (keeper; 1) is de bewaker van de ringen. Hij mag zich ook in het spel mengen, dan wordt hij een vierde jager. Binnenin zijn Keeperzone is hij immuun voor beukers.
 • De zoeker (seeker; 1) moet de snaai zien te vinden. Hij houdt zich niet bezig met de rest van het spel. Wanneer hij de snaai grijpt, is het spel afgelopen.

Ballen[bewerken]

 • De slurk (quaffle; 1) is een voor 80% opgeblazen volleybal. Hij wordt gebruikt om punten te scoren in de ringen van het andere team.
 • De beukers (bludgers; 3) zijn 80% opgeblazen trefballen. Ze worden gebruikt om spelers te raken om hun een time-out te geven. Aangezien er maar 2 drijvers zijn per team heeft één van de teams dus altijd twee beukers. Dit wordt Bludger Supremacy of BS genoemd.
 • De snaai (snitch; 1) is een tennisbal in een gele sok, die wordt vastgemaakt aan de broek van de Snitch Runner, een onpartijdig persoon die rondloopt binnen de aangeduide zone en die de zoekers moet verhinderen de snaai te pakken te krijgen.

Verloop van het spel[bewerken]

Voor het spel begint, spreekt de hoofdscheidsrechter met de rest van de scheidsrechters de Seeker Floor af. Aangezien de zoekers niet onmiddellijk achter de snaai mogen aanlopen moeten ze een tijd wachten. Dit is maximaal 10 minuten speeltijd. Er is geen minimumtijd. Als er verlengingen zijn is dit maximum 30 seconden.

Alle spelers van beide teams (dus ook vervangers) moeten bij het begin van het spel hun ogen sluiten. De spelers zetten één knie op de grond en kijken naar beneden. Dan wordt de snaai vrijgelaten. Als die uit het zicht is, telt de scheidsrechter af van drie en dan roept hij Brooms up!. Dit is het teken dat de spelers naar de ballen mogen lopen, die op de middenlijn van het veld liggen.

Puntentelling[bewerken]

Elke keer als er een doelpunt gescoord wordt door één van de jagers (de slurk wordt door één van de ringen gegooid), telt dit als 10 punten voor het team. Als de snaai gevangen wordt, bezorgt dit 30 punten. Een Snitchcatch wil met andere woorden niet zeggen dat dat team wint.

Contact[bewerken]

Dreuzelzwerkbal is een contactsport. Dit wil zeggen dat er legaal getackeld mag worden, zij het binnen een strenge regeling.

 • Er mag enkel getackeld worden tussen de schouders en de knieën.
 • Men mag enkel een speler van dezelfde categorie tackelen. (Een Wachter wordt als Jager aanzien).
 • Er mag niet langs achter getackeld worden.

Het veld[bewerken]

Het veld is ovaal, maar niet beperkend. Het spel wordt niet stilgelegd als spelers uit de afbakening van het veld gaan. Rond het veld is wel een toeschouwerszone waarin niet gespeeld mag worden. Ballen mogen ook niet buiten de spelzone geschopt worden.

Scheidsrechters[bewerken]

Er zijn een aantal officials die aanwezig zijn op een wedstrijd om het spelverloop te optimaliseren.

 • De Head Ref volgt het algemeen spelverloop. Hij grijpt in bij fouten, en neemt de meeste beslissingen.
 • De Snitch Ref volgt de Snaailoper en kijkt of hij illegale handelingen maakt. Ook oordeelt hij of een Snitch Catch goedgekeurd wordt.
 • De Beater Ref let op de Beaters en bekijkt of de Bludgers die gegooid worden de spelers raken. Als dit het geval is roepen ze Beat! bij internationale en Engelstalige wedstrijden, of Touché! bij Franstalige wedstrijden.
 • De Goal Ref kijkt of de Quaffle legaal door de ringen is gegaan bij een doelpunt.

Van zodra er een fout wordt begaan legt de scheidsrechter het spel stil. Dan moeten alle spelers stoppen met lopen en hun bezems op de grond leggen.

De scheidsrechter kan waarschuwingskaarten uitdelen. Als er een 'milde' fout wordt begaan, kan de speler een gele kaart krijgen. Dit betekent 1 minuut straftijd naast het veld, tenzij er eerder een doelpunt wordt gemaakt. Een dubbele gele kaart betekent 2 minuten op de strafbank en automatisch rood. Een zwaardere fout wordt afgestraft met een rode kaart. Verbaal geweld tegen de scheidsrechter wordt onmiddellijk bestraft met rood. Anders dan in andere sporten is dat de speler die van het veld wordt gestuurd, onmiddellijk vervangen wordt, zij het dat de vervanger pas na twee minuten speeltijd mag invallen.

9¾-regel[bewerken]

Dit is een opmerkelijke regel binnen het reglement van Quidditch, ook wel bekend als de geslachtsregel. Die stelt dat minstens 2 spelers op het veld zich moeten identificeren als een ander geslacht dan 2 andere spelers van hetzelfde team. Deze regel werd gemaakt om transgenders en andere mensen die zich als 'anders' op vlak van geslacht identificeren een kans te geven binnen de sport.

IQA[bewerken]

De International Quidditch Association geldt als algemene internationale koepel voor alle teams, wedstrijden en toernooien. Momenteel wordt het aantal ploegen over de hele wereld geschat op 1000, waarvan 600 in de Verenigde Staten alleen.

WK en Europese Regionals[bewerken]

Het WK Quidditch wordt elk jaar georganiseerd. In 2013 was dit de zesde editie. Tot nu toe is dit altijd al georganiseerd geweest in de Verenigde Staten, met een groot spektakel erbij, waarin de magie van Harry Potter herdacht wordt met snoep en andere objecten uit het universum.

De IQA heeft de wereld verdeeld in verschillende regio's. Europa wordt als één regio gezien. Als voorbereiding op het wereldkampioenschap worden er elk jaar Regionals georganiseerd. Vele landen in West-Europa hebben momenteel al één of meer teams.

Op 1 en 2 februari 2014 vond de tweede Europese Regionals plaats in Brussel in Park Woluwe. De top 6 van de Europese Regionals kwalificeerde zich voor het WK.

Quidditch in België[bewerken]

Er zijn zeven officiële teams in België, leden van de Belgische Zwerkbalbond.[2]

 • Deurne Dodo A
 • Deurne Dodo B
 • Brussels Qwaffles
 • Ghent Gargoyles Quidditch Club
 • Hasselt Horntails
 • Les Dracognards / Quidditch Louvain-la-Neuve
 • Leuven Leprechauns

In november 2013 werd in Vorst, Brussel voor het eerst een toernooi georganiseerd op Belgische bodem, waarbij 7 teams van onder andere Frankrijk en Spanje mee deden. In februari 2014 vond het Europees Kampioenschap plaats te Brussel, ditmaal in Park Woluwe.

In februari 2015 vond de allereerste Beker van de Benelux plaats in Deurne.[3]

Quidditch in Nederland[bewerken]

In Nederland kwam de sport sinds 2014 voor het eerst op gang. Momenteel zijn de volgende teams actief:[4]

 • Amsterdam/Leiden: North Sea Nargles
 • Utrecht: Netherlands International Lion Squad (NILS) en de Dom Tower Dementors
 • Groningen: Groninger Grasshoppers
 • Wageningen: Wageningen Werewolves

Er worden ook teams ontwikkeld in Rotterdam, Amersfoort, Middelburg en Enschede.

Externe link[bewerken]