Trefbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DodgeCMU.jpg

Trefbal is een balsport waarbij spelers van twee teams proberen ballen naar elkaar te gooien terwijl ze voorkomen dat ze zelf worden geraakt. De Engelse benaming voor trefbal is dodgeball.

Officiële sport[bewerken]

Spelregels[bewerken]

Openingsrush
Officieel speelveld

De sport wordt internationaal beoefend met spelregels die sterk afwijken van de spelvariant die in Nederland en België door kinderen wordt gespeeld. De regels (volgens de European Dodgeball Federation in 2018) kunnen als volgt worden samengevat:

 • Een match duurt twee keer 15 minuten, met 5 minuten pauze tussenin.
 • Er wordt gespeeld met 2 teams van elk 6 mensen die op het veld spelen. Daarnaast heeft elk team 2 retrievers. Zij blijven buiten het veld en mogen de ballen die buiten het veld komen op reglementaire wijze aan hun teamgenoten in het veld geven.
 • Er wordt met 5 ballen gespeeld, deze worden in het begin van het spel op de middenlijn geplaatst.
 • Na het startteken mogen beide teams vanaf de achterlijn van het veld naar voor lopen om de ballen aan de middellijn te nemen (de openingsrush). Zij dienen eerst deze ballen achter hun eigen aanvalslijn te brengen, voordat ermee mag gegooid worden naar een tegenspeler.
 • Je bent uit als:
  • Je rechtstreeks geraakt wordt door een bal geworpen door een tegenstander en deze vervolgens niet kan gevangen worden voor ze de grond raakt.
  • Je buiten het toegelaten gebied treedt.
  • Een bal die je geworpen hebt kan gevangen worden door de tegenpartij (op dat moment mag er ook iemand van hen terug in het veld komen).
 • Als je uit bent speel je niet meer mee. Je staat gewoon aan de kant en kan hopen dat iemand van jouw team een bal van de tegenpartij vangt zodat je terug in het spel mag.
 • Een set is voorbij als iedereen van een team uit is gespeeld of als er 3 minuten voorbij zijn gegaan. In het laatste geval wint het team met het grootste aantal overgebleven spelers de set. Indien beide teams evenveel spelers over hebben, eindigt de set in een gelijkstand.
 • Per gewonnen set krijgt het winnende team 2 punten. Bij een gelijkstand krijgt elk team 1 punt. Wie het meeste punten heeft op het einde van de match, wint.

De volledige regels zijn te vinden op de website van de European Dodgeball Federation. [1]

Dodgeball in Nederland[bewerken]

In Nederland zijn nog geen dodgeballclubs. Er wordt wel op wekelijkse basis getraind in de steden Haarlem, Zwolle en Leeuwarden. In 2011 is de Nederlandse Dodgeball Bond (NDBB) opgericht. De bond is gevestigd in Amsterdam en houdt zich naast trefbal (dodgeball) ook bezig met Ultimate Dodgeball (dodgeball op trampolines). Sinds 2017 is de NDBB lid geworden van de European Dodgeball Federation (EDBF) en is daarmee ook automatisch lid geworden van de World Dodgeball Association (WDA).

Sinds 2017 heeft Nederland officieel een Nederlands heren- en damesteam. Deze teams vallen onder de Nederlandse Dodgeball Bond (NDBB) en hebben hun internationale debuut gemaakt tijdens het Centraal Europees Kampioenschap Dodgeball 2017 in Wenen. Dit kampioenschap wordt georganiseerd door de European Dodgeball Federation (EDBF) In augustus 2017 heeft het Nederlands dodgeballteam in de categorie mannen en mixed deelgenomen aan het Europees Kampioenschap Dodgeball in Glasgow. De heren eindigden als 6e en het mixed team als 10e. In het najaar van 2020 zal het Europees Kampioenschap plaatsvinden in Nederland en wordt georganiseerd door de NDBB. Het kampioenschap staat onder auspiciën van de EDBF.

Dodgeball in België[bewerken]

In 2018 werd de eerste officiële dodgeballclub in België opgericht: de Ghent Wolves. België nam in 2018 ook voor de eerste maal deel aan het Europees Kampioenschap en won er de prijs van de Fair Play.

Europees Kampioenschap[bewerken]

De verspreiding van dodgeball in Europa is in de afgelopen 10 jaar enorm toegenomen. Daarom werd in 2008 de European Dodgeball Association opgericht en sinds 2010 wordt elk jaar een Europees Kampioenschap gehouden.

Jaar Gastheer Plaats Europees Kampioen Mannen Europees Kampioen Vrouwen Europees Kampioen Mixed
2010 Vlag van Engeland Engeland Londen Vlag van Engeland Engeland --- ---
2011 Vlag van Zweden Zweden Stockholm Vlag van Engeland Engeland Vlag van Engeland Engeland ---
2012 Vlag van Italië Italië Cesenatico Vlag van Engeland Engeland Vlag van Engeland Engeland ---
2013 Vlag van Engeland Engeland Chester Vlag van Engeland Engeland Vlag van Engeland Engeland ---
2014 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Wenen Vlag van Engeland Engeland Vlag van Engeland Engeland Vlag van Engeland Engeland
2015 De Ulster Banner Noord-Ierland Belfast Vlag van Engeland Engeland Vlag van Italië Italië Vlag van Engeland Engeland
2016 Vlag van Frankrijk Frankrijk Parijs Vlag van Engeland Engeland Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Vlag van Engeland Engeland
2017 Vlag van Schotland Schotland Glasgow Vlag van Engeland Engeland Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Vlag van Engeland Engeland
2018 Vlag van Italië Italië Lignano Sabbiadoro Vlag van Engeland Engeland Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Vlag van Engeland Engeland

Wereldkampioenschap[bewerken]

Sinds 2016 organiseert de World Dodgeball Association om de 2 jaar het wereldkampioenschap.

Jaar Gastheer Plaats Wereldkampioen Mannen Wereldkampioen Vrouwen Wereldkampioen Mixed
2016 Vlag van Engeland Engeland Manchester Vlag van Engeland Engeland Vlag van Australië Australië ---
2018 Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten New York Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Vlag van Engeland Engeland Vlag van Engeland Engeland

Trefbal als schoolsport[bewerken]

Een speler van team B gooit de bal over naar een teamgenoot.
Kinderen die trefbal spelen.

Deze variant wordt veel op scholen bij lichamelijke opvoeding wordt gespeeld en wordt ook wel Tussen twee vuren genoemd. Het spel lijkt op een variant van tikkertje met een bal. Het spel wordt gespeeld in twee teams, die elk een eigen helft van het speelveld hebben. De partij die de bal heeft, probeert iemand van de andere partij te raken op het lichaam. Het hoofd telt niet. Hierbij mag de bal niet eerst de grond raken. Wanneer iemand wordt geraakt, is hij af en wordt uit het spel gehaald. Als de bal wordt gevangen, is de werper af en wordt uit het spel gehaald en mag meestal een medespeler van de speler die de bal heeft gevangen weer terug het spel in.

Het spel wordt meestal zo gespeeld, dat de deelnemers die zijn afgegooid achter het vak van de tegenstander moeten gaan staan om hulp te bieden aan hun eigen team op de eigen helft. Spelers uit de eigen helft en dit vak mogen de bal naar elkaar overgooien. Gooit iemand uit het achtervak iemand af, dan mag hij weer zijn eigen helft in.

Andere varianten[bewerken]

 • Met je handen de bal tegenhouden zonder af te zijn
 • Blijven spelen tot alle deelnemers uit één van beide teams af zijn, het andere team wint en krijgt een punt
 • Bij vangbal is de werper niet af en mag de eerste speler die wordt afgegooid weer het speelveld in.
 • Attributen in het veld plaatsen, als beschermingsplaatsen.
 • Een paal met korf in elke speelhelft, wanneer men de korf raakt of de bal door de korf gooit mogen alle spelers die af waren weer het speelveld op. Hierbij kan het team een bonuspunt krijgen. Deze variant kan ook op een korfbalveld worden gespeeld. Er kan ook gespeeld worden met palen zonder korf, waarbij men de paal moet raken. Als een speler de paal raakt mogen alle medespelers die af zijn weer het speelveld in.
 • Konings(tref)bal
 • Canadees trefbal: bij deze variant staan drie paaltjes in elke speelhelft. Naast het afgooien van spelers moet men proberen alle paaltjes van de tegenpartij omver te werpen.
 • Al dan niet mogen lopen met de bal.
 • Spelen met meer dan één bal.
 • Meerdere spelers van elk team houden een dikke mat rechtop in hun vak. Men moet deze spelers van het andere team proberen af te gooien, zodat de mat van dit team omvalt.
 • Spelers van een team moeten tijdens het spel op hun speelhelft blijven en mogen niet op de speelhelft van het andere team komen.
 • Spelers die af zijn moeten in het vak achter de speelhelft van de tegenstander gaan staan. Als een speler vanuit dit vak iemand af kan gooien mag de speler weer het spel in.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

 1. (en) EDBF Rules Version 4.2.2. Geraadpleegd op 13 oktober 2018.