Trefbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trefbal

Trefbal, ook wel Tussen twee vuren, is een balsport die veel op scholen bij lichamelijke opvoeding wordt gespeeld. Het spel lijkt op een variant van tikkertje met een bal. Het spel wordt gespeeld in twee teams, die elk een eigen helft van het speelveld hebben. De partij die de bal heeft, probeert iemand van de andere partij te raken op het lichaam. Het hoofd telt niet. Hierbij mag de bal niet eerst de grond raken. Wanneer iemand wordt geraakt, is hij af en wordt uit het spel gehaald. Als de bal wordt gevangen, is de werper af en wordt uit het spel gehaald en mag meestal een medespeler van de speler die de bal heeft gevangen weer terug het spel in.

Het spel wordt meestal zo gespeeld, dat de deelnemers die zijn afgegooid achter het vak van de tegenstander moeten gaan staan om hulp te bieden aan hun eigen team op de eigen helft. Spelers uit de eigen helft en dit vak mogen de bal naar elkaar overgooien. Gooit iemand uit het achtervak iemand af, dan mag hij weer zijn eigen helft in.

De Engelse benaming voor trefbal is dodgeball.

Varianten[bewerken]

  • Met je handen de bal tegenhouden zonder af te zijn
  • Blijven spelen tot alle deelnemers uit één van beide teams af zijn, het andere team wint en krijgt een punt
  • Bij vangbal mag de eerste speler die wordt afgegooid weer het speelveld in en is de werper af.
  • Attributen in het veld plaatsen, als beschermingsplaatsen.
  • Een paal met korf in elke speelhelft, wanneer men de korf raakt of de bal door de korf gooit mogen alle spelers die af waren weer het speelveld op. Hierbij kan het team een bonuspunt krijgen. Deze variant kan ook op een korfbalveld worden gespeeld.
  • Konings(tref)bal
  • Canadees trefbal: bij deze variant staan drie paaltjes in elke speelhelft. Naast het afgooien van spelers moet men proberen alle paaltjes van de tegenpartij omver te werpen.
  • Al dan niet mogen lopen met de bal.
  • Spelen met meer dan één bal.
  • Meerdere spelers van elk team houden een dikke mat rechtop in hun vak. Men moet deze spelers van het andere team proberen af te gooien, zodat de mat van dit team omvalt.

Bond[bewerken]

Nederland heeft sinds 8 augustus 2011 een eigen trefbalbond: de DBFN, de afkorting van DodgeBall Federatie Nederland.

Naast de DBFN is er sinds 2011 ook de Nederlandse Dodgeball Bond (NDBB). De bond is gevestigd in Amsterdam en houdt zich naast trefbal (dodgeball) ook bezig met Ultimate Dodgeball (dodgeball op trampolines). Sinds 2017 is de NDBB lid geworden van de European Dodgeball Federation (EDBF) en is daarmee ook automatisch lid geworden van de World Dodgeball Association (WDA).

Clubs en competitie

In Nederland zijn nog geen dodgeball clubs. Er wordt wel op wekelijkse basis getraind in de steden Haarlem, Zwolle en Leeuwarden.

Nederlands team[bewerken]

Sinds 2017 heeft Nederland officieel een Nederlands heren- en damesteam. Deze teams vallen onder de Nederlandse Dodgeball Bond (NDBB) en hebben hun internationale debuut gemaakt tijdens het Centraal Europees Kampioenschap Dodgeball 2017 in Wenen. Dit kampioenschap wordt georganiseerd door de European Dodgeball Federation (EDBF) In augustus 2017 heeft het Nederlands dodgeballteam in de categorie "heren" en "mixed" deelgenomen aan het Europees Kampioenschap Dodgeball in Glasgow. De heren eindigden als 6e en het mixed team als 10e. In het najaar van 2020 zal het Europees Kampioenschap plaatsvinden in Nederland en wordt georganiseerd door de NDBB. Het kampioenschap staat onder auspiciën van de EDBF.