Drietakkig rooddonswier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Drietakkig rooddonswier
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Rhodophyta (Roodwieren)
Klasse:Florideophyceae
Orde:Ceramiales
Familie:Ceramiaceae
Geslacht:Antithamnionella (Rooddonswieren)
Soort
Antithamnionella ternifolia
(J.D.Hooker & Harvey) Lyle (1922)
Basioniem
Callithamnion ternifolium
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Drietakkig rooddonswier op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Drietakkig rooddonswier (Antithamnionella ternifolia) is een roodwier uit de klasse Florideophyceae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1845 voor het eerst geldig gepubliceerd door J.D. Hooker & W.H. Harvey.[2]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Drietakkig rooddonswier heeft een felrode kleur en wordt 1 tot 2 cm hoog. Het thallus (vorm van de plant) lijkt veel op de eveneens niet-inheemse soort Antithamnionella spirographidis en bestaat uit filamenten.[3] De hoofdas bestaat uit één rij van cilindrische cellen (of cellen die gezwollen zijn aan de bovenkant). Op elk segment staan kransen van drie-vier zijtakken. De basale cel van de zijtakken is korter dan de rest van de cellen in de zijtak. Kliercellen zijn frequent aanwezig en zijn geplaatst op de tweede en/of derde cel van de zijtakjes.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorsprongsgebied van het drietakkig rooddonswier is onduidelijk, vermoedelijk is het afkomstig uit de zuidelijke hemisfeer.[4] Deze exotische roodwier is in Europese wateren terechtgekomen, en zich verder verspreid hebben, door zich vast te hechten op scheepsrompen en touwen. Ondertussen heeft het zich over de gehele Atlantische kust van Europa verspreid. De soort heeft een snelle groeisnelheid en groeit overvloedig op alle soorten ondergrond, inclusief zeegrasbladeren, algen, dieren, kiezelstenen en kunstmatige materialen, onder een breed scala van omstandigheden.