Droog (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Droog
Droog
Oprichting Amsterdam, Nederland, 1993
Sleutelfiguren Renny Ramakers
Hoofdkantoor Amsterdam, Nederland
Website droog.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Tejo Remy: Chest of Drawers, ontwerp 1991
Droog Restaurant in Amsterdam
Droog vestiging in de Saaihal in Amsterdam

Droog is een Nederlandse designstichting, gevestigd in Amsterdam. Droog is internationaal een gerenommeerd designlabel[1] en een van de bekendste exponenten van Dutch Design.[2] Bekende ontwerpers die met Droog hebben samengewerkt zijn Hella Jongerius, Marcel Wanders, Tejo Remy, Richard Hutten, Henk Stallinga en Jurgen Bey.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Droog is in 1993 opgericht door Renny Ramakers en Gijs Bakker ter promotie van hedendaagse Nederlandse vormgeving. De initiatiefnemers hadden werk van jonge Nederlandse ontwerpers geselecteerd waarbij zij een nieuwe trend zagen in het hergebruik van alledaagse objecten gecombineerd met een down-to-earth mentaliteit. Ze presenteerden dit werk tijdens de Salone del Mobile, de internationale meubelbeurs in Milaan. De presentatie kreeg de naam "droog" omdat het werk betrof waarin het concept belangrijker was dan de vormgeving en deze producten veelal op nuchtere wijze waren vormgegeven. De tentoonstelling werd een succes en daarna werd Stichting Droog Design opgericht ter promotie en ontwikkeling van vernieuwende vormgeving.

Gijs Bakker en Renny Ramakers bouwden in het volgende decennium Droog uit in binnen en buitenland, met elk jaar een presentatie op de Salone del Mobile in Milaan. Vanaf 2003 begon Droog met de eigen productie en verspreiding van de collectie en in 2004 werden het hoofdkantoor en de winkel en galerie van Droog in Amsterdam geopend. Gijs Bakker ging in 2009 zijn eigen weg, Ramakers is tot op heden directeur van Droog. In 2018 werden zij beiden bekroond met een Koninklijke Onderscheiding (lintje).

Ontwerpen uit de Droog collectie zijn opgenomen in musea wereldwijd, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum of Modern Art in New York, het Victoria & Albert Museum in London. Droog bracht verschillende publicaties uit, zoals Droog Design-Spirit of the Nineties, Less is More en Here, There, Everywhere.

Projecten, tentoonstellingen en evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Dry Tech was Droog's eerste experimentele project, in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, met als een van de resultaten de 'Knotted chair' van Marcel Wanders.

Na de eerste presentatie op de Salone del Mobile in MIlan werd er tot en met 2015 elk jaar een nieuw project gepresenteerd, zoals Go Slow, Value for Money, Hotel Droog, Do Create, Smart Deco 2, Saved by Droog, Design for Download en Construct Me.

Van 2004 tot 2007 vonden onder de noemer Simply Droog tentoonstellingen plaats in onder andere het Haus der Kunst in München, het Gemeentemuseum Den Haag, Museo Oscar Niemeyer in Curitiba (Brazilië) en het Museum of Arts & Design in New York.[3] Bij deze gelegenheid kwam er ook een boek uit over Droog, Simply Droog: 10 + 1 years of creating innovation and discussion. Dit boek werd in 2006 uitgebreid en heruitgegeven onder de titel Simply Droog: 10 + 3 years of creating innovation and discussion.

Andere reizende tentoonstellingen waren bijvoorbeeld: Do Create (Tokyo, London, New York, Rotterdam, 2000) een presentatie van ontwerpen die door middel van een actie ('do') tot iets nieuws ontwikkelden; Go Slow (Milaan, New York, Rotterdam, Londen, Tokyo, 2004), een café opstelling waarbij de luxe van aandacht en zorg werd gevierd; A Human Touch (Shanghai, Jakarta, Nieuw Zeeland, Melbourne en Sydney 2006) met humoristische, speelse objecten uit de Droog collectie, en Material Matters (Eindhoven, Milaan, Shenzhen, 2014), dat speculatieve strategieën presenteerde om om te gaan met materiele schaarste. Voor zowel A Human Touch als Go Slow werd een publicatie uitgebracht.

Van 2009 tot 2015 vonden projecten plaats onder de noemer Droog Lab. Ontwerpers, partners, klanten en fabrikanten van over de hele wereld brachten ideeën in, van waaruit de ontwerpers experimenteerden met nieuwe concepten, materialen en technieken, maar ook met eeuwenoude vak-methoden. Er vonden projecten plaats in onder andere China, India en Rusland. De projecten van Droog Lab zijn gebundeld in het boek Here, There, Everywhere.

Ook werkte Droog aan verschillende grote evenementen, zoals Open Borders, Design etc. in Lille in 2004, dat in dat jaar Culturele Hoofdstad van Europa was. Het evenement bestond uit een tentoonstelling, workshops en interactieve projecten verspreid over de stad. In 2009 werd Droog uitgenodigd voor een design evenement dat de 400-jarige samenwerking tussen New York en Nederland vierde. Op Governor's Island presenteerde Droog het festival Pioneers of Change met design, mode en architectuur van Nederlandse bodem.

In 2018, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Droog, werd in de galerie van Droog de tentoonstelling Enter the Past en See the Future[4] gepresenteerd, en in Museum Kranenburgh de overzichtstentoonstelling Do it Like Droog. 25 Years Droog Design.[5]

Droog Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2004 is Droog gevestigd in de Staalstraat in Amsterdam. Na een uitbreiding van het pand naar het naastgelegen voormalig GGD-gebouw, werd in 2012 Hôtel Droog geopend, een hotel met een twist. Er was slechts één hotelkamer, de courtyard was binnen in plaats van buiten, de bloemen in de tuin waren kunstmatig en de lobby was een tentoonstellingsruimte.[6]

In 2018, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Droog, werd het pand herontwerpen tot @droog, met een restaurant, ingericht met items uit de Droog collectie en ruimtes voor vergaderingen en evenementen zoals huwelijken en co-working kantoorruimtes. De winkel maakte plaats voor nieuwe tentoonstellingsruimtes waar grote projecten gepresenteerd kunnen worden. Er vinden wisselende tentoonstellingen van Droog en van externe partijen plaats, zoals Het Design Loket van Mieke Gerritzen in 2019 en Onward&Upward[7] van Liselore Frowijn en Renny Ramakers in 2020.

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Renny Ramakers, Gijs Bakker, Droog Design. Droog Design: Spirit of the Nineties. 1998.
  • Ida van Zijl, Droog Design - 1991-1996, 1997.
  • Renny Ramakers, Less + More: Droog Design in Context, 2002.
  • Aaron Betsky, Simply Droog 10+3 years, 2006.
  • Renny Ramakers, Agata Jaworska, Here, There, Everywhere, 2014

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Droog Design van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.