Droog schraalgrasland van de hogere gronden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Droog schraalgrasland van de hogere gronden is een natuurdoeltype wat bestaat uit een laagblijvend open grasland. De bodem is droog, mesotroof of oligotroof met een pH-waarde van tussen de 3 en de 7. Het water dat dit natuurdoeltype voedt is regenwater. Het natuurdoeltype heeft een diepe grondwaterstand nodig en overstroomt zelden tot nooit. Het natuurdoeltype kan in stand worden gehouden door middel van extensieve begrazing of maaien. Het natuurdoeltype heeft een oppervlakte van minstens 0.5 hectare nodig om zichzelf in stand te houden.

Plantengemeenschappen[bewerken]

Binnen het droog schraalgrasland van de hogere gronden kunnen meerdere plantengemeenschappen voorkomen. Niet alle plantengemeenschappen hoeven tegelijk voor te komen binnen het natuurdoeltype.

Nederlandse naam Wetenschappelijke naam
Vogelpootjes-associatie Ornithopodo-Corynephoretum
Associatie van schapengras en tijm Festuco-Thymetum serpylii
Rompgemeenschap van vroege haver Rompgemeenschap met Vroege haver
Rompgemeenschap met eekhoorngras van het verbond van gewoon struisgras -
Associatie van hengel en gladde witbol Hyperico pulchri-Melampyretum pratensis
Associatie van liggend walstro en schapengras Galio hercynici-Festucetum ovinae
Associatie van maanvaren en vleugeltjesbloem Botrychio-Polygaletum

Subtype[bewerken]

Het natuurdoeltype heeft meerdere subtype. Een van de subtype is droog struisgrasland Dit subtype komt voor op kalkrijke (zand) gronden en op podzolgronden. Droog struisgrasland is humusarmer en bevat een dichtere vegetatie dan droog heischraal grasland. Droog heischraal grasland komt voor op de hogere zandgronden en op leemrijke gronden.