Dubstep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dubstep
Stilistische oorsprong Drum and bass, dub, grime, UK garage
Culturele oorsprong Begin 21e eeuw, Londen
Vaak toegepaste
instrumenten
Draaitafels
Samplers
Drumcomputer
Synthesizers
Personal computer
Populariteit Underground
Afgeleide varianten Geen
Subgenres
brostep, gorestep, chillstep, Riddim
Fusiongenres
dubstyle, drumstep
Regionale scenes
Croydon, Brixton
Bristol, Leeds
San Francisco, Los Angeles
Toronto
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dubstep is een muziekgenre dat eind jaren negentig is ontstaan in Engeland.

Definitie[bewerken]

Kenmerkend voor dubstep zijn de baslijnen. Een gebruikelijk (bpm) van dubstep is 140, maar komt ook voor dat het tempo hier net iets onder of boven ligt. Er bestaat ook dubstep dat geproduceerd is op 70 bpm, maar vanwege praktische redenen geven de meeste producers de voorkeur aan 140 bpm. Dubstep is nauw verwant aan grime. Het is een vrij jong genre binnen de elektronische muziek die in Engeland en Europa sinds enkele jaren langzaam maar zeker een mainstreamgenre wordt. De eerder genoemde baslijnen zijn sterk geïnspireerd door de veelgebruikte typerende baslijnen van drum and bass ook bekend als reese bass of wobble bass. Deze basgeluiden zijn over het algemeen scherper en meer op de voorgrond bij dubstep, waar er bij drum and bass minder nadruk op wordt gelegd.

Dubstep onderscheidt zich ook binnen de elektronische muziek door een vaak duidelijk aanwezig accent op de derde tel, waar andere elektronische genres ofwel ook een accent op de 1e tel hebben, ofwel een accent op iedere tel.

Geschiedenis[bewerken]

De Britse dubstepproducer Skream

In 2009 verscheen de Skream-remix van In for the Kill van La Roux, die ertoe heeft bijgedragen dat dubstep ook buiten Engeland steeds populairder werd. Zo begon het genre in de Benelux ook buiten de underground populariteit te winnen. Het was echter reeds in 2006-2007 dat dubstep in de Belgische underground volk begon te trekken, voornamelijk bij evenementen in het Brusselse. In Vlaanderen speelden al snel vooral Brugge[1] en Antwerpen[2] een voortrekkersrol in de dubstepwereld.

Dubstep wordt voornamelijk in eigen huis door Londense artiesten op een pc, eventueel verbonden met synthesizers, gemaakt. Dubstep is vaak instrumentaal. Wanneer er vocalen gebruikt worden zijn dit voornamelijk samples. Als er een zanger(es) meehelpt is de zang vaak geïnspireerd door hiphop of reggae.

Dubstep is in de loop der jaren sterk veranderd en is meerdere richtingen opgegaan. De verschillen zijn vooral te merken in de nadruk op lage of middenfrequenties. Een van de bekende stromingen wordt ook wel brostep genoemd, waarin Skrillex en Flux Pavilion de bekendste namen zijn, waar de nadruk vooral op het middenregister wordt gelegd en in mindere mate op de bas. Tevens klinkt deze stroming ook agressiever door scherpe tonen uit een synthesizer te gebruiken. Brostep heeft hierdoor een andere intentie omdat origineel dubstep veel meer op rustige, op bas leunend, muziek was.

Artiesten[bewerken]

Bekende artiesten[bewerken]