Drum and bass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
LTJ Bukem
DJ Marky

Drum and bass of drum-'n-bass (ook wel afgekort als D&B of DnB) is een dancegenre dat in de jaren negentig opkwam en begin 21e eeuw nog steeds populariteit geniet. Een gerelateerde muziekstijl is jungle.

Kenmerken en geschiedenis[bewerken]

De stijl wordt vooral gekenmerkt door zijn ritmisch slagwerk (drum) en het gebruik van lage tonen (bass) als belangrijkste onderdeel van de melodie in de muziekstijl. Typerend voor drum and bass is de breakbeat, een gebroken vierkwartsmaat, op een hoge snelheid (meestal 165-185 bpm).

Drum and bass is ontstaan uit de breakbeatmuziek in de rave-scene van begin jaren negentig en de daaruit ontwikkelde jungle van midden jaren negentig. Sommigen[bron?] beweren dat het genre ontstaan is toen iemand het nummer The Payback van James Brown sneller afspeelde dan normaal, waardoor het typische ritme van drum and bass ontstond. Deze bewering klopt echter niet. De origine van de drum patroon komt uit het nummer Amen Brother van The Winstons. Hier uit zou ook de typerende naam naar voren komen en hedendaags - Amen Break - genoemd worden.

Over het verschil tussen jungle en drum and bass lopen de meningen nogal uiteen. Het onderscheid tussen drum and bass en jungle is volgens velen eerder een nuanceverschil, dan een verschil tussen aparte stijlen. Het verschil tussen jungle en drum and bass kan zich manifesteren in het gebruik van complexe ritmes door jungle, waar in drum and bass juist meer aandacht is voor het dans/swing aspect van de muziek. Jungle wordt in dit geval gekenmerkt als ruiger en meer beïnvloed door hiphop, ragga en dub. Drum and bass wordt in deze gekarakteriseerd als synthetischer, meer gelijkend op techno.

Voorbeelden van substijlen van drum and bass/jungle[bewerken]

 • Techstep, technoid, neurofunk - synthetische "sciencefictionachtige" drum and bass.
 • Hardstep - een hardere stijl van Drum and bass, met gruizige baslijnen en zware maar eenvoudige elektronische melodieën. Voorbeelden van hardstepartiesten zijn DJ Zinc (vroege werk), Evol Intent, Ewun en Dieselboy.
 • Darkstep - donkere drum and bass met de nadruk op snoeiharde baslijnen.
 • Ragga jungle - door ragga- en dancehall beïnvloede drum and bass, vaak met reggae-zang.
 • Liquid funk - rustigere drum and bass met samples geïnspireerd op onder meer funk, soul, jazz, pop, disco en house.
 • Jump-up - ruige drum and bass met buigende LFO-toonhoogte, waardoor de sub-bass een wobble-effect krijgt. De drumpatronen zijn eerder simpel maar met distortion.
 • Ambient, atmospheric, intelligent - dromerige "loungeachtige" drum and bass.
 • Drumfunk - met uiterst complexe drumpatronen samengesteld uit een aantal verschillende samples.
 • Minimal, halfstep, deep - rustige drum and bass (soms ook lager aantal bpm) met vaak moderne 'techy' invloeden en diepe breaks.
 • Drill and bass, breakcore - experimentele drum and bass met complexe drumprogrammering en techno- en Intelligent Dance Music-invloeden.
 • Crossbreed, hybrid - een mix van minimaal twee stijlen (bijvoorbeeld hardcore, breakcore of zelfs metal) met als ondertoon drum and bass.

Bekende artiesten/dj's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]