Jump-up

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jump-up (of jump up) is een subgenre van drum and bass dat ontstaan is in de jaren 90.

Kenmerken[bewerken]

Drumbeat[bewerken]

Jump up kenmerkt zich vaak door een eenvoudige drumbeat. Hoe deze bij andere drum and bass-stijlen uit uiteenlopende complexe ritmes kan bestaan, blijft deze bij jump up vaak beperkt tot een simpel kick-snare patroon. Op de snare zit vaak een zwaar distortion-effect. De snelheid van de beat ligt vaak hoger dan de 170 bpm die gebruikelijk is bij drum and bass. Bij jump up ligt deze tegenwoordig vaak rond de 175 maar kan oplopen tot een snelheid van 200 bpm.

Geluiden en frequenties[bewerken]

Typerend aan jump up is dat de lage basfrequenties in veel gevallen ontbreekt. De nadruk ligt dan ook veelal op de mid- en hoge frequenties. Het gebruik van deze frequenties kan worden vergeleken met het sub-genre van dubstep dat brostep genoemd wordt. In veel jump up nummers wordt gebruik gemaakt van zogenaamde bass-stabs. Dit zijn korte, vervormde basgeluiden met veel ruis erop. Deze geluiden kunnen qua klank lijken op de reese-bass die men kent uit neurofunk. Het voornaamste verschil is dat dit geluid in neurofunk vrijwel constant klinkt, terwijl het in jump up ritmisch op de maat (of juist bewust buiten de maat) in de vorm van stabs te horen is. Ook de bass-wobble is een geluid dat in jump up wordt gebruikt.

Cultuur[bewerken]

Vanwege zijn eenvoudige karakter en vaak schelle geluiden wordt jump up veelal bekritiseerd door oorspronkelijke liefhebbers van drum and bass. Er is wordt over het algemeen veel gebruik gemaakt van dezelfde sample packs onder verschillende artiesten en er is dan ook veel jump up die op elkaar lijkt. Toch wordt er steeds meer geëxperimenteerd binnen het genre en worden de kaders verbreed. Het jump up-duo Annix zegt altijd op zoek te zijn naar nieuwe manieren om jump up te maken. De drum-and-bass-groep Noisia zegt geïnspireerd te zijn door Annix om met jump up te gaan experimenteren. Dit is terug te horen in nummers als Stamp Out en de nieuwere track Tentacles. Ook minder bekende jump-up-artiesten als Simula en Bou krijgen support van Noisia voor hun experimentele benadering van jump up.

Instrumenten[bewerken]

Bij het vervaardigen van deze stijl wordt gebruikgemaakt van de volgende muziekinstrumenten: