Duna Televízió

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Duna TV of Duna Televízió is een van de twee publieke televisiestations van de Hongaarse overheid en heeft zijn hoofdzetel in Boedapest. "Duna" is de Hongaarse naam voor de Donau. De zender concentreert zich op nieuwsfeiten en andere programma's gericht op de Hongaarse minderheden buiten Hongarije.

Duna TV werd opgericht met privaat geld, maar in juli 2002 nam de regering de financiering van de zender op zich. Vandaag komt ongeveer 80% van de inkomsten van Duna TV van de Hongaarse overheid, terwijl de rest van de inkomsten wordt voortgebracht door televisiereclame.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Duna TV begon met uitzenden in december 1992 en was het eerste Hongaarse televisiestation om via satelliet uit te zenden. Het was tevens het eerste station dat zich specifiek richtte op de Hongaarse minderheden buiten Hongarije. Enkele jaren later werd Duna TV het eerste Hongaarse televisiestation dat 24 uur per dag in de ether was. In 2004 begon Duna TV met uitzenden in Noord-Amerika en Australië. In 2006 werd Duna TV II (Autonomy TV) gelanceerd.

Regionale studio's[bewerken]

Het station zendt uit vanuit Boedapest, maar heeft regionale studio's in Cluj-Napoca (Kolozsvár), Târgu Mureș (Marosvásárhely), en Odorheiu Secuiesc (Székelyudvarhely) in Roemenië; Bratislava in Slowakije; Subotica (Szabadka) in Servië; Oezjhorod (Ungvár) in Oekraïne en nog op andere plaatsen.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties