Dunam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een dunam of ook dönüm, dunum, donum is een vlaktemaat uit het Ottomaanse Rijk die nog steeds, in verschillende gestandaardiseerde versies, gebruikt wordt doorheen meerdere landen die vroeger tot dit rijk behoorden. De eenheid werd gedefinieerd als "veertig standaardpassen zowel in de lengte als in de breedte",[1], maar in de praktijk varieerde de maat van plaats tot plaats. De dunam is geen SI-eenheid. Voor oppervlakte is dat immers de vierkante meter (m²).

De naam dönüm, van het Osmaanse ضنمق / dönmek (draaien) lijkt gecalqueerd te zijn op de Byzantijnse stremma die dezelfde oppervlakte had. Naar alle waarschijnlijkheid werd het door de Ottomanen overgenomen van de Byzantijnen uit Pontus et Bithynia.[2]

Momenteel komt een dunam neer op:

In onder meer Libië, Syrië, Bosnië en Herzegovina en een aantal andere landen heeft de dunam nog andere afmetingen.

Conversie[bewerken | brontekst bewerken]

Een "metrieke dunam" is gelijk aan:

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. V.L. Ménage, Review of Speros Vryonis, Jr. The decline of medieval Hellenism in Asia Minor and the process of islamization from the eleventh through the fifteenth century, Berkeley, 1971; in Bulletin of the School of Oriental and African Studies (University of London) 36:3 (1973), pp. 659-661.
  2. Ménage, op.cit.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]