Dune (computerspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het computerspel Dune (1992), geproduceerd door Cryo voor Virgin Interactive, is vooral gebaseerd op het boek 'Duin' van Frank Herbert, maar wijkt op verschillende punten sterk af van het oorspronkelijke verhaal. De speler neemt de rol van Paul Atreides, de zoon van Hertog Leto Atreides en Bene Gesserit vrouwe Jessica, op zich. De familie Atreides is door keizer Shaddam IV gezonden naar de woestijnplaneet Arrakis, ook bekend als Duin. Het droge Arrakis is de enige bekende plaats in het universum waar de waardevolle melange spice te vinden is. De familie Atreides moet de waardevolle melange voor de keizer te verzamelen. De speler moet als Paul de Fremen (de vrijmans), de oorspronkelijke bewoners van Arrakis achter zich krijgen, om de melange te verzamelen en uiteindelijk voor hem te strijden tegen de tegenstanders van de familie, de monsterlijke Harkonnens.

Grafisch is het spel sterk gebaseerd op de film Dune van David Lynch uit 1984. Paul Atreides is bijvoorbeeld geanimeerd om te lijken op Kyle MacLachlan, die de rol vertolkte in deze film.

De audio-track door Stéphane Picq en Philip Ulrich werd door velen zeer gewaardeerd, en is door de producent Cryo uitgebracht op het nu uiterst zeldzame album Dune: Spice Opera.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal van het spel wijkt af van zowel de film als het boek. Belangrijke verhaalelementen uit zowel boek als film, zoals de aanval op het kasteel van de familie Atreides, en het Ruimtegilde ontbreken. Er ontbreken veel personages, en veel van de personages die wel in het spel voorkomen hebben een heel andere, veel meer ondersteunende, functie in het verhaal.

De familie Atreides is door de keizer naar Duin gestuurd om melange te verzamelen. Paul Atreides moet allereerst samen met Gurney Halleck een aantal groepen Fremen (Vrijmans, de oorspronkelijke bewoners van Duin) zo ver zien te krijgen om voor hem de melange te gaan delven. Omdat de Fremen in de streek rond het kasteel onderdrukt en vreselijk behandeld zijn door de Harkonnen, zijn ze blij met een vriendelijk alternatief, en snel geneigd tot medewerking. In het uiterste zuiden is men minder snel bereid tot steun. Om deze groepen Fremen toch over te halen gaat Paul in de woestijn in het westen op zoek naar de leider van de Fremen, Stilgar.

Stilgar herkent in Paul de uitverkorene uit de legenden van de Fremen, die hen naar onafhankelijkheid zal leiden, Muad'Dib. Vanaf dat moment zijn de Fremen bereid voor Paul Muad'Dib Atreides te vechten om de Harkonnens van Dune te verjagen. Gurney Halleck, de militaire instructeur van de familie Atreides onderwijst de Fremen in de vechtkunst.

Wanneer een nederzetting van de Fremen door de Baron Harkonnen, het hoofd van het Huis Harkonnen wordt verwoest, reageert hertog Leto ziedend van woede met een aanval op het paleis van de Harkonnen, waarbij hij zelf om het leven komt als de ornithopters worden neergehaald.

Stilgar vertelt Paul vervolgens dat de Fremen op zandwormen kunnen rijden. Deze zijn een veel minder makkelijk doelwit dan de ornithopters, en het is tijd om de aanval op de Harkonnen te beginnen. Vlak hierna vindt Stilgar dat het tijd is om Paul aan Chani, een vrouwelijke Fremen, en haar vader, de planetair ecoloog dr. Kynes te introduceren. Dr. Kynes droomt van vegetatie op Duin, en kweekt planten om deze droom te verwezenlijken. Paul krijgt een relatie met Chani, en het moraal onder de troepen gaat omhoog.

Maar dan verschijnt er plotseling een ziekte, die de Fremen troepen uitschakelt en moet de aanval op de Harkonnens gestaakt worden. Chani probeert de troepen te behandelen en wordt, terwijl ze hiermee bezig is, ontvoerd.

Hoewel het moraal een deuk oploopt gaat de aanval gestaag door, en het moraal stijgt weer wanneer de vegetatie op Duin verwezenlijkt wordt, en neemt enorme hoogte aan wanneer ook Chani gered wordt uit een fort van de Harkonnens.

Wanneer alle vestigingen van de Harkonnens behalve het paleis zijn overgenomen, blijkt dat de keizer de Harkonnens steunde om van de te machtige familie Atreides af te komen. De Fremen nemen het paleis over, de keizer wordt ontmaskerd en afgezet, en Paul neemt de keizerlijke troon over.

Gameplay[bewerken]

Er zijn twee belangrijke gameplay onderdelen in het spel Dune. Het eerste is een adventure-element. Er moeten locaties bezocht worden en gesprekken gevoerd om de plot te ontwikkelen. Daarnaast is er een strategisch element. Op de kaart van Dune (Dune Map) kunnen de troepen van de Fremen verplaatst worden naar de verschillende Fremen-nederzettingen en vestingen van de Harkonnens. De manoeuvres op deze kaart bepalen hoe de strijd tegen de Harkonnens zich ontwikkelt.

Platforms[bewerken]

Jaar Platform
1992 Amiga, DOS
1993 SEGA CD

Ontvangst[bewerken]

Beoordeeld door Platform Datum Score
Génération 4 DOS maart 1992 96%
Joystick (Frans) DOS april 1992 96%
ASM (Aktueller Software Markt) DOS juni 1992 92%
Amiga Action Amiga juli 1992 87%
Joker Verlag präsentiert: Sonderheft DOS 1993 82%
Legendra SEGA CD 23 april 2003 70%
Game Players SEGA CD februari 1994 65%
PC-Spiele '93 DOS 1992 60%
PC Player (Duitsland) DOS mei 1993 57%
Power Play DOS juni 1992 38%

Andere Dune-spellen[bewerken]

Cryo heeft in 2001 een nieuw Dune spel uitgegeven: Frank Herbert's Dune. Het spel was geen succes, noch bij de critici, noch bij de verkoop. Dit leidde mede tot het einde van het bedrijf Cryo.

Ook Westwood, bekend van de Command & Conquer-reeks, heeft onder de naam Dune een aantal spellen gemaakt. In Dune II: The Building of a Dynasty richtten zij zich volledig op het uitwerken van het strategische element uit het eerste spel van Cryo. Dune II wordt niet gezien als een vervolg op Cryo's Dune, omdat zowel de game-play als de verhaallijn afwijkt. Dune II wordt gezien als de grondlegger van het RTS (real-time strategy)-genre. Het was een groot succes, en daarom werden er twee vervolgen gemaakt: Dune 2000 (dat min of meer een remake van Dune II is) en Emperor: Battle for Dune.