Dunkelsteinerwald (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dunkelsteinerwald
Gemeente in Oostenrijk Vlag van Oostenrijk
Wapen
Dunkelsteinerwald (Oostenrijk)
Dunkelsteinerwald
Situering
Deelstaat Neder-Oostenrijk
District Melk
Coördinaten 48° 25′ NB, 15° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 54,19 km²
Inwoners
(01-01-2020)
2.393
(43,9 inw./km²)
Hoogte 285 - 585 m.ü.A.
Overig
Postcode 3122
Kenteken ME
Gemeentenummer 3 15 07
Website www.dunkelsteinerwald.at
Portaal  Portaalicoon   Centraal-Europa

Dunkelsteinerwald is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk, gelegen in het district Melk (ME). De gemeente heeft ongeveer 2300 inwoners. De gemeente omvat de kadastrale gemeentes Eckartsberg, Gansbach, Gerolding, Geroldinger Wald, Häusling, Heitzing, Hessendorf, Himberg, Hohenwarth, Kicking, Kochholz, Krapfenberg, Lanzing, Lerchfeld, Lottersberg, Mauer, Neuhofen, Nölling, Ohnreith, Pfaffing, Thal, Umbach en Ursprung.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dunkelsteinerwald heeft een oppervlakte van 54,19 km². 46,73 % van de oppervlakte is bebost. Het ligt in het centrum van het land, ten westen van de hoofdstad Wenen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de Romeinse tijd lag het gebied in de Romeinse provincie Noricum. De Donau vormde de noordgrens van het Romeinse rijk. In Häusling werd al in de Romeinse tijd marmer gewonnen, dat gemakkelijk via de nabijgelegen Donau vervoerd kon worden. In Lanzing staat een Romeinse brug uit de derde of vierde eeuw.

De gemeente Dunkelsteinerwald ontstond in 1970 door de samenvoeging van de gemeenten Gansbach, Gerolding, Kicking en Mauer.

Panorama van Mauer