Dunya en Desie (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dunya en Desie in Marokko)
Dunya & Desie
Regie Dana Nechushtan
Scenario Robert Alberdingk Thijm
Hoofdrollen Maryam Hassouni
Eva van de Wijdeven
Tygo Gernandt
Muziek Steve Willaert
Distributie Independent Films
Première 17 april 2008
Genre Multicultikomedie
Taal Nederlands
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dunya & Desie is een avontuurlijke en komische bioscoopfilm uit 2008 naar de televisieserie Dunya & Desie, over de twee hartsvriendinnen uit Amsterdam Noord. De hoofdrollen zijn, net als in de televisieserie, voor Maryam Hassouni (Dunya) en Eva van de Wijdeven (Desie). Tygo Gernandt (Pim) speelt de vriend van Desie. Ook Theo Maassen (Jeff) en Christine van Stralen (moeder van Desie) spelen mee. In de film wordt het verhaal opgepikt als de meiden 18 zijn. In de maanden voor de première werden alle afleveringen herhaald op de televisie door de NPS.

Het scenario voor deze Multicultikomedie is afkomstig van Robert Alberdingk Thijm. De regie is in handen van Dana Nechushtan. Dunya & Desie in Marokko is geproduceerd door Lemming Film. De soundtrack is van Dennis en heet My own little bubble.

Op maandag 5 mei haalde de productie meer dan 100.000 bezoekers en ontving hiervoor een Gouden Film.[1] Op 23 augustus won het de publieksprijs voor de beste jeugdfilm gewonnen op het Sarajevo Film Festival[2] en op 4 november won het de Cifej Prize of the World Academy for Quality Films op het Tel Aviv Filmfestival for Children in Israël.[3]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Dunya en Desie zijn twee 18-jarige hartsvriendinnen uit Amsterdam Noord. Dunya is Marokkaans, Desie is Nederlands. Op haar verjaardag krijgt Dunya van haar ouders te horen dat ze wordt uitgehuwelijkt aan een Marokkaanse achterneef. Met haar ouders en broer gaat ze naar Marokko om kennis te maken.

Desie werkt in een kapsalon en heeft min of meer een verhouding met haar baas. Als ze ontdekt dat ze zwanger is van haar rijinstructeur, neem ze ontslag. Maar haar rijschoolinstructeur ziet de verantwoordelijkheid voor een kind op zijn beurt, niet zitten en beëindigt ook hun relatie. Omdat ze zelf is opgegroeid zonder vader, en wil weten wie haar eigen vader is, gaat ze op zoek. Het spoor leidt naar Marokko. Ze reist naar Marokko naar het huis waar Dunya met haar familie is. Ze wil haar vader zoeken. Desie mag blijven slapen, maar niet van harte. Dunya's ouders vinden haar te westers en generen zich voor hun ouders en de buren. Dunya wordt door haar ouders verstoten omdat ze met Desie bevriend blijft en terughoudend is over uithuwelijking (ze vindt Shamir die door Dunya's vader in dienst is genomen om het huis op te knappen aantrekkelijker dan de achterneef).

Dunya gaat met Desie mee op zoek naar haar biologische vader, die in Casablanca zou wonen. Daar blijkt dat hij in het zuiden van Marokko is gaan wonen. Via Marrakesh, waar Dunya en Desie ruzie krijgen maar het weer bijleggen, gaan ze ernaartoe. Desie blijkt zwanger van een tweeling. Ze ziet af van abortus. Desie ontmoet haar biologische vader, die nog vaak aan haar denkt. Dunya en Desie gaan terug naar Dunya's familie, die zich met haar verzoent. Desies moeder en pleegvader komen ook naar het huis.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Hassouni, Maryam Maryam Hassouni Dunya El-Beneni
Wijdeven, Eva van de Eva van de Wijdeven Desie Koppenol
Gernandt, Tygo Tygo Gernandt Pim
Maassen, Theo Theo Maassen Jeff
Stralen, Christine van Christine van Stralen Monique Koppenol
Ojja, Iliass Iliass Ojja Souffian El-Beneni
Musters, Marcel Marcel Musters Desie's vader
van de Sande Bakhuyzen, Matthijs Matthijs van de Sande Bakhuyzen Desie's broer

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]