Naar inhoud springen

Het zusje van Katia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het zusje van Katia
Regie Mijke de Jong
Producent Keyman Film
Hans de Wolf
Scenario Jan Eilander
Jolein Laarman
Distributie A-Film Distribution
Première 25 september 2008
Genre Drama
Speelduur 81 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Het zusje van Katia is een Nederlandse speelfilm uit 2008 van regisseur Mijke de Jong met onder andere Betty Qizmolli, Julia Seykens en Olga Louzgina. Het scenario voor de film, gebaseerd op de gelijknamige Spaanse roman (La hermana de Katia) van Andrés Barba, werd geschreven door Jan Eilander en Jolein Laarman. De film werd vijfmaal genomineerd voor een Gouden Kalf waarvan er twee gewonnen werden: beste vrouwelijk bijrol (Louzgina) en beste scenario (Jan Eilander). De film heeft als internationale titel Katia's sister

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het zusje van Katia is een intiem portret van een 13-jarig meisje dat in een Russisch immigrantengezin in Amsterdam-Noord opgroeit, dat haar moeder (Olga Louzgina) en zus Katia (Julia Seijkens) "verliest" aan de harde wereld van de prostitutie. Als iemand haar vraagt wie zij is, zegt ze: 'Het zusje van Katia'. Ze adoreert haar mooie, oudere zus, die in een stripteasebar werkt en de kost verdient met haar prachtige lichaam. De zusjes zijn op elkaar aangewezen en zetten beiden hun eerste stappen op het bedrieglijke pad van de liefde. Met haar ongegeneerde verlangens en scherpe zintuigen zuigt dit eenvoudige meisje de wereld in zich op en biedt zij anderen troost.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Zusje (Betty Qizmolli) blijft alleen achter in een flat aan het IJ-plein. Maar toch blijft ze de wereld, hoe wreed ook, onbevangen en met een onvoorwaardelijke liefde tegemoet treden. Door haar onvoorwaardelijke liefde en onbevangenheid houdt de tiener het hoofd boven water in de grimmige wereld van porno, drugs en neonreclames.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Qizmolli, Betty Betty Qizmolli Zusje
Louzgina, Olga Olga Louzgina moeder
Seijkens, Julia Julia Seijkens Katia

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het zusje van Katia werd opgenomen in de officiële selectie van het 61e Internationaal filmfestival van Locarno.
  • De camera zit continu op het zusje van Katia, waardoor je alles vanuit haar perspectief beleeft en de acties en gebeurtenissen hierdoor nog heftiger meemaakt.
  • De film ging tijdens het 28e Nederlands Film Festival feestelijk in première. De vertoning vindt plaats op donderdag 25 september in de Schouwburg van Utrecht.