Dwars door Vlaanderen 1966

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De 22e editie van Dwars door België werd verreden op zondag 3 april 1966.

Wedstrijdverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Belgisch kampioen Walter Godefroot wint al glijdend over de finish Dwars door België (1966). Foto uit collectie KOERS. Museum van de Wielersport.
Val aan de aankomst met onder meer Herman Vanspringel en Willy Planckaert. Foto uit collectie KOERS. Museum van de Wielersport.

De start en finish lagen in Waregem. De afstand bedroeg 200 km. Er gingen 130 renners van start. Het weer was lenteachtig met een zonnetje. Al vanaf de start werd er hard gekoerst, een groep van 25 renners met onder andere Rik Van Looy raakte voorop maar werd nog voor de West-Vlaamse heuvels ingerekend. In de heuvels vond een grote valpartij plaats met als voornaamste slachtoffers Foré en Sercu. In Waregem na de lus door de West-Vlaamse Heuvels was het peloton compleet. Er volgde een aanval van Planckaert en Bocklandt, even later sloten Post, Godefroot, Huysmans en Merckx aan. Merckx maakte fors tempo en Huysmans en Planckaert moesten lossen. Vlak voor de finish was ook Post eraan voor de moeite. De overige 3 gingen sprinten voor de zege. Merckx reed voorop met vlak achter hem Bocklandt, rechts kwam Godefroot vlot opzetten en hij raakte Merckx viel, en ging glijdend over de finish. Merckx won zo deze editie van Dwars door België onder luid protest van de toeschouwers. Godefroot diende een klacht in en Merckx werd gedeklasseerd naar de 4e plaats. Godefroot kwam op 1. Merckx was hier ontevreden over en gaf aan nooit meer te zullen starten in Dwars door België. Dat heeft hij ook nooit meer gedaan.

Hellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zover bekend moesten de volgende hellingen beklommen worden:

Eindklassement[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats Naam Ploeg Tijd
Winnaar Vlag van België Walter Godefroot 4u45'00"
2 Vlag van België Willy Bocklandt z.t.
3 Vlag van Nederland Peter Post z.t.
4 Vlag van België Eddy Merckx (gedeklasseerd) z.t.
5 Vlag van België Gilbert Desmet op 3"
6 Vlag van Nederland Jan Janssen z.t.
7 Vlag van België Arthur Decabooter z.t.
8 Vlag van België Georges Van Coningsloo z.t.
9 Vlag van België Ward Sels z.t.
10 Vlag van België Roger De Wilde z.t.