Eamonn Campbell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eamonn Campbell

Eamonn Campbell (Drogheda, County Louth, Ierland, 29 november 1946Ede, 18 oktober 2017) was een Iers muzikant. Hij was sinds 1987 lid van The Dubliners.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was bij The Dubliners te zien tijdens hun 25-jarig bestaan op The Late Late Show van Gay Byrne. Hij was bekend als gitarist en had een zeer rauwe stem, vergelijkbaar met de voormalige Dubliner Ronnie Drew. Na het opheffen van The Dubliners in 2012 werd Eamonn lid van The Dublin Legends. Eamonn, afkomstig uit Drogheda, woonde in Walkinstown, een voorstad van Dublin. Hij kwam regelmatig in de beroemde bar The Submarine in Walkinstown.

Hij was producent van The Dubliners-albums sinds 1987, evenals van albums voor vele andere Ierse artiesten, waaronder Foster and Allen, Brendan Shine, Daniel O'Donnell en Paddy Reilly. Hij speelde lokaal met de Delta Boys, The Bee Vee Five en de Country Gents voordat hij Dermot O'Brien and the Clubmen ontmoette en met hen in 1967 door Engeland trok, waar ook The Dubliners tegelijkertijd een tour hadden.

Eamonn werd de Grand Master van de dag bij de Drogheda St Patrick's Parade in 2009. Campbell's kleindochter Megan Campbell speelt in het Iers nationale damesvoetbalteam.

Hij overleed in 2017 tijdens een tour in Ede na een kortstondige ziekte op 70-jarige leeftijd.[1]