San Cristóbal Ecatepec

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ecatepec (Mexico))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecatepec de Morelos
Plaats in Mexico Vlag van Mexico
San Cristóbal Ecatepec (Mexico (land))
San Cristóbal Ecatepec
Situering
Deelstaat Mexico
Gemeente Ecatepec de Morelos
Coördinaten 19° 37′ NB, 99° 4′ WL
Algemeen
Inwoners 1.687.549 (2005)
Hoogte 2250 m
Overig
Tijdzone UTC−6
Website ecatepec.gob.mx
Foto's
Kerk van San Cristóbal Ecatepec
Kerk van San Cristóbal Ecatepec
Portaal  Portaalicoon   Mexico

San Cristóbal Ecatepec of Ecatepec is een stad in Mexico. Ecatepec is een voorstad van de nationale hoofdstad Mexico-Stad en ligt in de deelstaat Mexico. Ecatepec heeft 1.687.549 inwoners (census 2005), en is daarmee de op één na grootste stad van Mexico. Omdat de stad zich binnen de agglomeratie van Mexico-Stad bevindt, is ze echter niet zo bekend.

Stadsbeeld[bewerken]

Ecatepec bestaat voor het grootste deel uit een monotoon schaakbordpatroon. Een groot deel van de stad is te karakteriseren als krottenwijk. Desalniettemin heeft meer dan 90% van de bevolking water en elektriciteit. Het oostelijk deel van de stad is gebouwd op de voormalige meerbodem van het grotendeels drooggevallen Texcocomeer. Veel inwoners werken in Mexico-Stad; sinds enige jaren is het op de metro van Mexico-Stad aangesloten.

Ecatepec is sinds 1995 een bisschopszetel. De kathedraal van Ecatepec is in 1999 voltooid. De huidige bisschop Onésimo Cepeda geldt als een van de invloedrijkste ter wereld en geldt ook als polemisch figuur in de Mexicaanse politiek. De stad kent meerdere universiteiten. De Universiteit van Ecatepec en er bevinden zich ook dependances van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) en het Nationaal Polytechnisch Instituut (IPN). De belangrijkste bezienswaardigheid is het Casa de Morelos de plaats waar José María Morelos in 1815 werd gefusilleerd. Tegenwoordig is het een museum gewijd aan het leven van Morelos.

Geschiedenis[bewerken]

In de precolumbiaanse tijd was Ecatepec de zetel van een koninkrijk, dat door de Azteken in 1428 werd onderworpen. Na de Spaanse verovering werd in Ecatepec een República de Indios opgericht, die in de 17e eeuw werd opgeheven.

De belangrijkste gebeurtenis in Ecatepec voor de Mexicaanse geschiedenis vond plaats in 1815. In dat jaar werd de onafhankelijkheidsstrijder José María Morelos hier verslagen en gevangengenomen. Hij werd na een schijnproces in Ecatepec gefusilleerd. De stad is ter ere van hem hernoemd.

Politiek[bewerken]

Ecatepec valt onder de gemeente Ecatepec de Morelos, qua inwoners de grootste van het land. Burgemeester is sinds 2006 José Luis Gutiérrez Cureño van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD). Voor Gutiérrez tot burgemeester werd gekozen werd de stad decennialang, zoals zoveel steden in Mexico, bestuurd door de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI).