Echinus esculentus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Echinus esculentus
Zeeegel2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Onderrijk: Eumetazoa (Orgaandieren)
Stam: Echinodermata (Stekelhuidigen)
Onderstam: Eleutherozoa
Klasse: Echinoidea (Zee-egels)
Orde: Echinoida
Familie: Echinidae
Geslacht: Echinus
Soort
Echinus esculentus
Carolus Linnaeus, 1758
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Echinus esculentus (Eetbare zeeappel) is een zee-egel uit de familie Echinidae. De zee-egel komt uit het geslacht Echinus en leeft in de zee. Echinus esculentus werd in 1758 beschreven door Carolus Linnaeus.

Kenmerken[bewerken]

De zee-egel heeft een hard pantser dat bedekt is met stekels. Het pantser bestaat uit kleine plaatjes waarop zich knobbels bevinden. De stekels zijn vastgehecht door middel van een kogelgewricht.

Het is een zeer grote, bolvormige zee-egel. Hij kan een doorsnede hebben tot 18 cm en bijna even hoog, maar meestal zijn ze wat kleiner. De kleur is roze, rood of paars. Eetbare zeeappels zijn dicht bezet met stekels die een wit kogelgewricht hebben. Het pantser is donkerroze met witte vlekken. Ze hebben lange voetjes met sterke zuigschijfjes. Hij kan waarschijnlijk meer dan 10 jaar oud worden.

Leefwijze[bewerken]

Het dier eet algen (met name Laminaria) en korstvormende bryozooën van de rotsen. In verschillende landen is eetbare zeeappel een lekkernij, vooral de gonaden (voortplantingsorganen).

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Echinus esculentus komt algemeen voor in het noordoosten van het Atlantische gebied, van arctisch Noorwegen tot Portugal, maar niet in de Middellandse Zee. Ze komen voor op rotsige of grindhoudende bodems tot een diepte van circa 50 meter.

Galerie[bewerken]