Eenheid Landelijke Expertise en Operaties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eenheid Landelijke Expertise en Operaties
Eenheid Landelijke Expertise en Operaties
Geschiedenis
Opgericht 1 januari 2024 als Eenheid Landelijke Expertise en Operaties
Geschiedenis
Type Eenheid
Directeur Inge Godthelp-Teunissen
Valt onder Nationale Politie
Jurisdictie Vlag van Nederland Nederland
Media
Website https://www.politie.nl/

De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) is vanaf 1 januari 2024 een van de twee landelijke eenheden van de Nederlandse politie.[1]

De eenheid is samen met de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) ontstaan vanuit een splitsing van de eerdere Landelijke Eenheid (LE). De splitsing is tot stand gekomen naar aanleiding van adviezen van commissie-Schneiders.[2]

Diensten[bewerken | brontekst bewerken]

De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties werkt net als de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies op nationaal niveau. Op dit moment heeft de eenheid vijf diensten:[3]

  • Dienst Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (DLOC). Het centrale punt in de aansturing van grote operaties, bij uitstek een dienst die overzicht, samenwerking en efficiënte waarborgt. De dienst heeft enerzijds een actueel beeld van wat er speelt in alle regio's en anderzijds de middelen van de politie inzichtelijk. Zo kan het Operationeel Centrum eventueel bijsturen en de slagkracht van de politie afstemmen op de veiligheidssituatie van dat moment.
  • Intelligence LX. De intelligenceafdelingen hebben landelijke taken, waaronder internationale informatie-uitwisseling en nationale coördinatie. Ze bieden overzicht en inzicht in de veiligheidssituatie voor operationele politietaken. Daarnaast fungeren ze als aanspreekpunt voor organisaties zoals Europol en Interpol. Binnen de politie-eenheid verzorgt de Intelligence LX ook de intelligencefunctie voor verschillende domeinen.
  • Dienst Specialistische Operaties (DSO). De Dienst Specialistische Operaties ondersteunt de Nederlandse politie operationeel en brengt geavanceerde technologische vernieuwingen. Met diverse gespecialiseerde taken ondersteunt de dienst zowel regionale als landelijke eenheden. Voorbeelden zijn het inzetten van de bereden politie, speur- en specialistische dieren, experts van het Landelijk Forensisch Service Centrum en het Netwerk van Expertiseteams.
  • Dienst Infrastructuur. De Dienst Infrastructuur beveiligt de Nederlandse hoofdinfrastructuur; de snelweg, het water, het spoor en in de luchtvaart. De politiehelikopters vallen ook onder deze dienst.
  • Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Beschermt personen. Het gaat om leden van het Koninklijk Huis, politici, diplomaten en andere door het bevoegd gezag aangewezen personen.[4] Afhankelijk van de omvang van de dreiging schaalt de dienst op, dit gebeurt in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het Openbaar Ministerie.