Eenoogkreeftjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eenoogkreeft)
Ga naar: navigatie, zoeken
Eenoogkreeftjes
een calanoïde copepode
een calanoïde copepode
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse: Maxillopoda
Onderklasse
Copepoda
H. Milne-Edwards, 1840
Eenoogkreeftjes
Eenoogkreeftjes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Acanthochondria cornuta, een parasitair eenoogkreeftje op bot voor de Belgische kust.

Eenoogkreeftjes of roeipootkreeftjes (Copepoda) is een groep kleine kreeftachtigen uit de klasse Maxillopoda. De soorten komen wereldwijd voor en kunnen zowel in zout als zoet water algemeen voorkomen. Er zijn meer dan 13.000 soorten beschreven en 2800 in zoet water voorkomende soorten. Een bekende groep zijn de in zoet water levende roeipootkreeftjes uit het geslacht Cyclops, die algemeen voorkomen in sloten.[1]

Kenmerken[bewerken]

Eenoogkreeftjes hebben net als alle kreeftachtigen een kop, borststuk en achterlijf, waarbij de kop en het borststuk zijn vergroeid. Dit kopborststuk is bij de eenoogkreeftjes bol van vorm. Het staart-achtige achterlijf is meer langwerpig van vorm.[1] Eenoogkreeftjes lijken sprekend op elkaar. Ze verschillen van elkaar in de details, zoals het aantal rijen haarachtige structuren op de verschillende delen van het lichaam of de vorm van de pootjes.

Leefwijze[bewerken]

Veel soorten zijn vrijzwemmend en leven van diertjes of planten.[1] Andere leven parasitair op gewervelde dieren zoals vissen. Parasitaire eenoogkreeftjes hebben vaak sterk aangepaste lichaamsvormen.

Ecologie[bewerken]

Veel eenoogkreeftjes leven planktonisch (in het water drijvend), maar de meeste leven benthisch (op de bodem). De meeste van de vrijlevende eenoogkreeftjes behoren tot de ordes Calanoida, Cyclopoida en Harpacticoida, alhoewel zelfs in deze groepen parasitaire vormen voorkomen.

Taxonomie[bewerken]

Eenoogkreeftjes worden verdeeld in tien verschillende ordes:

Bronnen[bewerken]

  1. a b c Kleine Winkler Prins, Dieren encyclopedie deel 2: COE - GIB, Winkler Prins, 1980, Pagina 466. ISBN 90 10 02845 3.