Eenoogkreeftjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eenoogkreeft)
Ga naar: navigatie, zoeken
Eenoogkreeftjes
een calanoïde copepode
een calanoïde copepode
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Crustacea (Kreeftachtigen)
Superklasse: Multicrustacea
Klasse: Hexanauplia
Onderklasse
Copepoda
H. Milne-Edwards, 1840
Eenoogkreeftjes
Afbeeldingen Eenoogkreeftjes op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Eenoogkreeftjes op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Acanthochondria cornuta, een parasitair eenoogkreeftje op bot voor de Belgische kust.

Eenoogkreeftjes of roeipootkreeftjes (Copepoda) vormen een groep kleine kreeftachtigen. De soorten komen wereldwijd voor en kunnen zowel in zout als zoet water algemeen voorkomen. Er zijn meer dan 13.000 soorten beschreven, waarvan 2800 in zoet water voorkomende soorten. Een bekende groep zijn de in zoet water levende roeipootkreeftjes uit het geslacht Cyclops, die algemeen voorkomen in sloten.[1]

Kenmerken[bewerken]

Eenoogkreeftjes hebben net als alle kreeftachtigen een kop, borststuk en achterlijf, waarbij de kop en het borststuk zijn vergroeid. Dit kopborststuk is bij de eenoogkreeftjes bol van vorm. Het staartachtige achterlijf is meer langwerpig van vorm.[1] Eenoogkreeftjes lijken sprekend op elkaar. Ze verschillen van elkaar in de details, zoals het aantal rijen haarachtige structuren op de verschillende delen van het lichaam of de vorm van de pootjes.

Leefwijze[bewerken]

Veel soorten zijn vrijzwemmend en leven van diertjes of planten.[1] Andere leven parasitair op gewervelde dieren zoals vissen. Parasitaire eenoogkreeftjes hebben vaak sterk aangepaste lichaamsvormen.

Ecologie[bewerken]

Veel eenoogkreeftjes leven planktonisch (in het water drijvend), maar de meeste leven benthisch (op de bodem). De meeste van de vrijlevende eenoogkreeftjes behoren tot de ordes Calanoida, Cyclopoida en Harpacticoida, alhoewel ook in deze groepen parasitaire vormen voorkomen.

Sterkste dier ter wereld[bewerken]

Het eenoogkreeftje wordt gezien als een van de sterkste dieren ter wereld. Het zou 10 tot 30 keer sterker zijn, dan andere dieren waarvan de kracht is gemeten. Door het onophoudelijk bewegen van de ledematen kan het dier zwemmen, terwijl het zijn poten ook nog kan gebruiken om sprongen te maken door het water. Tijdens deze sprongen kan het een snelheid bereiken van wel 500 keer zijn eigen lichaamslengte per seconde.[2]

Taxonomie[bewerken]

Eenoogkreeftjes worden verdeeld in tien verschillende ordes: