Egelantierstraat, Mariëndaalstraat e.o.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Egelantierstraat, Mariëndaalstraat e.o.
Buurt van Utrecht
Kerngegevens
Gemeente Utrecht
Stadsdeel Noordwest
Coördinaten 52°6'10,36080"NB, 5°5'34,56802"OL
Oppervlakte 0,23 km²  
- land 0,23 km²  
- water 0 km²  
Inwoners
(2023)
2.825[1]
(12.283 inw./km²)
Woningvoorraad 1.399 woningen[1]
Overig
Buurtnummer 15

Egelantierstraat, Mariëndaalstraat e.o. is een buurt in de wijk Noordwest in de stad Utrecht, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Utrecht. De buurt telde in 2023 2.825 inwoners.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een subbuurt tussen de Amsterdamsestraatweg en de spoordijk (Utrecht/Amsterdam), onderdeel van de buurt Ondiep en nabij de Cartesiusweg/Marnixlaan en het Julianapark. Het staat samen met de naastgelegen subbuurt 2e Daalsedijk e.o bekend als de Bloemenbuurt, vanwege het feit dat het qua straatnamen hetzelfde thema heeft (overwegend vernoemd naar bloemen).

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een typische arbeiderswijk, met kleine straatjes volgebouwd met zeer kleine en smalle arbeidershuisjes; opgezet door particulieren in het begin van de 20e eeuw. Aan de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van deze buurt zijn veel buitenlandse winkeltjes, zoals snackbars en bakkers. In het midden van de buurt staat een opvallende watertoren.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Egelantier- en Mariëndaalstraat en omgeving van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.